Naslovnica Vijesti

Ovo nećete pročitati svaki dan. Iz Njemačke i Švedske vratili se u Fojnicu

Prema podacima Župnog ureda Fojnica, u maticu vjenčanih upisano je 17 parova, sedam je vjenčanih ostalo u župi, a preostalih deset, u kojima su mladić ili djevojka iz druge župe, odlučilo je živjeti drugdje
03. veljače 2019. u 12:01 0 komentara 2296 prikaza
Foto: VL BIH

U odnosu na prijeratni broj vjernika u župi Fojnica, a živjelo ih je oko šest tisuća, statistika ove srednjobosanske župe, koja se teritorijalno poklapa s granicama općine Fojnica, ni u prošloj godini nije donijela posebna iznenađenja.

Zrakoplov Lijepa priča Vratili se iz Irske i sada su 'svoji na svome'

Po naseljima 

Tako se i u 2018. nastavio trend smanjenja broja vjernika te ih je prigodom blagoslova kuća početkom godine popisano ukupno 2613 u 1055 katoličkih obitelji s prosjekom od 2,47 članova po obitelji. Broj vjernika u odnosu na 2017., odnosno podatke dobivene prilikom blagoslova kuća početkom prošle godine, manji je za ukupno 88. Prije godinu dana u Fojnici je popisan 2701 vjernik u 1080 obitelji. 

Ima li se u vidu podatak da su u matice umrlih lani upisana 62 vjernika, dok je krštenih bilo 25, uz negativan prirast dolazi se do zaključka da je trend odlaska vjernika iz župe Fojnica u 2018. ipak bio manji u odnosu na sve prethodne poslijeratne godine u kojima se broj vjernika više no prepolovio. 

Kolodvor Otišla trećina stanovništva Uznemirujuće! BiH napustilo 1,3 milijuna ljudi

"Glavni razlog odlaska vjernika iz župe Fojnica i dalje je ekonomske prirode. Najčešće odlaze mladi koji nakon školovanja ne uspijevaju ovdje pronaći posao. Ima, naravno, i obitelji koje odlaze, ali ne samo u zapadnoeuropske zemlje. Jedna obitelj lani se odselila u susjedni Kiseljak, a jedna se, opet, iz Njemačke vratila u našu župu, u naselje Gojevići", rekao nam je fra Miro Relota, župnik i gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. 

Doznajemo da se povratnicima u Fojnicu u međuvremenu pridružila i jedna obitelj koja se vratila iz Švedske. Prema podacima Župnog ureda Fojnica, u maticu vjenčanih upisano je 17 parova, sedam je vjenčanih ostalo u župi, a preostalih deset, u kojima su mladić ili djevojka iz druge župe, odlučilo je živjeti drugdje. 

U Fojnici je napravljena i statistika vjernika po naseljima. Osim središta ovog mjesta, u kojemu ih živi najveći broj, više od 700 u 170 obitelji, najviše katoličkih obitelji živi u naselju Bakovići, njih 124 s 327 članova, postom u Šavniku – 88 obitelji s 259 članova, Gojevićima – 98 obitelji s 251 vjernikom. Samo jedan vjernik je u selu Korito, a u Putljevači i Bježaniji po dva. 
Uloga HVO-a 

Obitelj Jakić Povratnici iz Kanade Vratili se u domovinu koja ih je teško prihvatila: Mito? Neće ići. Ni lipe...

Upravo primjer naselja Bakovići i Gojevići, u kojima su Hrvati ostali i tijekom rata, još jednom potvrđuje ulogu HVO-a ne samo u obrani već i opstanku Hrvata na području središnje Bosne. Naselja koja su tijekom rata bila pod nadzorom HVO-a i danas su među najvitalnijima. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.