U 82. godini

Otišao je fra Ivo Božić, svećenik koji je cijeli svoj život posvetio hrvatskoj dijaspori

Nedjelja.ba
14.01.2019.
u 12:36

Godine 1972. položio je državni ispit za tumača i sudskog prevoditelja. S tim znanjem pomagao je brojnim našim iseljenicima u sređivanju papirologije kod njemačkih vlasti te poučavajući njemački jezik

U nedjelju je na blagdan Krštenja Gospodinova, u županijskoj bolnici u Orašju, preminuo fra Ivo Božić, svećenik franjevac Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Sveta je misa zadušnica za pokojnog fra Ivu u utorak 15. siječnja u samostanskoj i župnoj crkvi u Tolisi s početkom u 13 sati. Nakon svete mise ukop je u samostanskom groblju u Tolisi, javila je FIA, piše Nedjelja.ba.

Fra Ivo rođen je 29. kolovoza 1937. u mjestu Orlovo Polje, župa Gornja Tramošnica, od oca Franje i majke Ruže r. Bošković. Osnovnu školu pohađao je u rodnoj Tramošnici. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, a studij teologije u Sarajevu.

Redovničko odijelo obukao je 14. srpnja 1957. u Kraljevoj Sutjesci, a svečane zavjete položio je 16. srpnja u Sarajevu. Za svećenika ga je u Sarajevu 2. svibnja 1965. zaredio mons. Marko Alaupović, nadbiskup vrhbosanski.

Cijeli svoj svećenički život proveo je u inozemstvu radeći s njemačkim vjernicima, ali i u pastoralnoj brizi za naše vjernike koji su u potrazi za boljim životom otišli u daleki svijet. Najprije je bio pastoralni pomoćnik u Düsseldorfu, zatim župni vikar u župama Essen, Bochum, Gelsenkirchen-Rotthausen te župnik u župama Essen, Wehingen, Dailingen, Pfedelbach i Palling. Posljednje godine života proveo je u matičnom samostanu Tolisa kao župni vikar.

Fra Ivo bio je dobar poznavatelj njemačkog jezika. Godine 1972. položio je državni ispit za tumača i sudskog prevoditelja. S tim znanjem pomagao je našim brojnim iseljenicima u sređivanju papirologije kod njemačkih vlasti te poučavajući njemački jezik.

Svjestan da ga napušta tjelesna snaga, vratio se u svoju Tolisu i tamo proveo posljednje dane života. 

"Pamtit ćemo ga kao franjevca i svećenika vedra duha koji je sve do posljednjega trenutka hrabro svjedočio svoju vjeru i sačuvao nutarnju čvrstinu duha, iako je posljednje vrijeme bio pritisnut bolešću. Neka mu dobri Gospodin kojemu je predano služio uzvrati nagradom vječnog života! Uime svih franjevaca Bosne Srebrene najbližoj obitelji pokojnika iskrena sućut. Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna neka mu svijetli!" istaknula su njegova subraća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije