Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Održana 28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije Hrvata Amerike

Ova krovna organizacija bila je vrlo aktivna po mnogim pitanjima koja su se odnosila na naš hrvatski narod u Americi, a posebno u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini
21. rujna 2021. u 07:46 1 komentara 353 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/6

Prošlog vikenda u Philadelphiji je održana 28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije Hrvata Amerike. Nakon dužeg perioda, s kojim je dominirao korona virus, odaziv delegata i zastupnika pojedinih organizacija koje se nalaze u sastavu NFCACF nadmašio je očekivanja. Skupštini je prisustvovalo 29 delegata i to osobnim prisustvom 24 i putem video-zooma još 5 a, između ostalih četiri nacionalna predsjednika ovih organizacija: Hrvatske bratske zajednice u Americi Edwarda W. Pazo; Hrvatsko-američke akademije John Kraljić; Američko udruženje hrvatskih profesionalaca dr. Stjepan Pavletić;  i naravno, predsjednik NFCACF Steve Rukavina. Delegati su zastupili deset različitih društvenih organizacija što daje sjajnu sliku i poruku o zajedništvu i slozi američkih Hrvata.

Dodjela Večernjakovih domovnica 2021. u Berlinu SVEČANOST U BERLINU Dodijeljena nagrada Večernjakova domovnica 2021. za dobitnike s područja sjeverne Njemačke

Ova krovna organizacija, usprkos spomenutom virusu, bila je vrlo aktivna po mnogim pitanjima koja su se odnosila na naš hrvatski narod u Americi, a posebno u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. U uvodnom izlaganju o stanju NFCACF, predsjednik Steve Rukavina s zadovoljstvom je nabrojio nekoliko važnih projekata koji su usko vezani za Capitol Hill, prikupljanje sredstava i poklon Specijalnoj olimpijadi Hrvatske (Croatia's Special Olympics), donacija umjetnina Nacionalnom muzeju u Zagrebu i mnogo drugih predloženih ili već u postupku.

Lijep govor održao je, i pozdravio vodstvo i delegate, hrvatski veleposlanik u Washingtonu DC Pjer Šimunović. Usprkos njegovoj prezauzetosti s zasjedanjem 76. Opće skupštine Ujedinjenih naroda i dočeka hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordon Grlić Radmana te državne delegacije, doputovao je u Philadelphiju. Informirao nas je o aktivnostima veleposlanstva, posebno glede gospodarske suradnje između Hrvatske i Amerike, ali i o drugim političkim zbivanjima ovdje, kod kuće te Bosni i Hercegovini. Burnim pljeskom je dočekan i ispraćen.

Veleposlanik Pjer Šimunović iz Washingtona DC i predsjednik Steve Rukavina | Autor : Franjo Bertović Foto: Franjo Bertović Veleposlanik Pjer Šimunović iz Washingtona DC i predsjednik Steve Rukavina

Svoja godišnja izvješća podnijeli su sljedeći čelnici odbora koji skrbe o poslovanju ove organizacije a to su: Andrea Novak-Neumann, John Kraljić, Anna Maria Sičenica, Vedran Nazor, Mark Pavletić, Biljana Lovrinović-Abel, dr. Dinko Podrug, Marko Kirn i Eric Gregrich. Sva izvješća su bila interesantna i vrlo pozitivna, pa su kao takova i jednoglasno prihvaćena. Jedno zapaženije i interesantnije izvješće je bilo, o novom grbu organizacije i izrade web stranica, što bi trebao biti moderniji i funkcionalniji zaokret u Federaciji.

Joe Foley i njegova tvrtka „Foley & Company“ za federalne i vanjske poslove, koja brine o Hrvatskom kokosu u Američkom kongresu, podnio je pisano izvješće u kojem su nabrojene mnoge važne aktivnosti i odluke, kao što je Program o ukidanju vize za građane iz Hrvatske, o dvostrukom oporezivanju (Double Tax Treaty), o proslavi 30. Godišnjice nezavisnosti RH i još neke. Dvije trenutno najvažnije odluke su ukidanje vize do konca godine i pokrenuta rasprava o dvostrukom oporezivanju.

NOVO DJELO HRVATA S NJEMAČKOM ADRESOM Alen Tarabarić: Puno nas ima neku tajnu pred pogledima

Nakon kandidature i izbora novog vodstva Federacije, NFCACF će i dalje voditi isti odbornici na čelu s predsjednikom Steve Rukavinom. Radi obima posla u blagajničkom poslovanju i tajničkim poslovima izabrani su pomoćnici Adam Radman i Marko Pavletić, što su svi pljeskom pozdravili jer pripadaju skupini mladeži, što je veliki poticaj za rad i budućnost ove organizacije.

Nakon radnog dijela, lijepe govore s govornice i putem „zoom“ održali su Edward W. Pazo predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi, Boris Vilić predsjednik fonda Američkog udruženja hrvatskih profesionalaca, Luka Mišetić ugledni advokat iz New Yorka i branitelj generala Ante Gotovine u Den Haagu, Željana Zovko članica parlamenta Europske zajednice, dr. Gordon Bardos poznavatelj političke situacije u jugoistočnoj Europi te Nena Komarica o zbirci umjetnina Maksimilijana Vanke i Branko Ivanka filmski direktor koji je pripremio dokumentarac o hrvatskom umjetniku Vanki. Dokumentarac će biti dostupan javnosti u listopadu. Govornici su govorili o radu svojih organizacija, humanitarnim potporama na područjima zahvaćenim s potresom u Republici Hrvatskoj ali i o političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini koja su se zatalasala glede Dejtonskog sporazuma i izbornog zakona. S izmjenom zakona bila bi zaštićena prava Hrvata, a potpisani Dejtonski sporazum temeljitije djelotvoran.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • goran25:

    Nena Komarica je govorila o Maksimilijanu Vanki, napisali ste Branka Komarica sto je krivo.