DEERFIELD BEACH

Održan tamburaški spektakl na Floridi: Prepuna dvorana nagrađivala je izvođače, ne štedeći dlanova

Foto: Ivan Begg
1/4
20.01.2023.
u 15:08

Pod vodstvom Sindičića orkestar je nastupio, i nastupa, na mnogim priredbama, kružnim brodskim putovanjima i radio programima

Prošlog vikenda, 13.-15. siječnja, održan je susret vrsnih tamburaša i ljubitelja tamburaške glazbe u Hrvatsko-američkom kulturnom centru, u Deerfield Beach-u, na Floridi. Ove doista lijepe prostorije centra služe za okupljanje našeg hrvatskog roda u ovoj „sunčanoj državi“ američkog jugoistoka i doista je centar mnogih kulturnih i društvenih okupljanja. 

Svoj dom ovdje je našao tamburaški orkestar „South Florida Tamburitzans Orchestra“ na čelu s Edom Sindičićem (Sindicich) koji neumorno radi na podučavanju sviranja tamburaških instrumenata i glazbenoj promociji. U tome je vrlo uspješan i naveliko pridonosi širenju tamburaškog glasa i hrvatskih pjesama i kola žiteljima ovog kraja. 

Pod vodstvom Sindičića orkestar je nastupio, i nastupa, na mnogim priredbama, kružnim brodskim putovanjima i radio programima. Sindičić je i jedan od utemeljitelja odsjeka Hrvatske bratske zajednice u Americi koji nosi broj 2019 (godine osnivanja) i ime „Kralj Tomislav“. Tako da je to još jedan dodatni razlog, posebno u zimi, kad mnogi sa sjevera dolaze ovdje u toplije krajeva a poznati su pod imenom „ptice selice“ (Snow Birds) i rado navraćaju u hrvatski dom. Tako smo imali priliku susresti mnoge koji su pristigli iz Milwaukeea (WI), Chicagoa (IL), Detroita (MI), Merrillvillea (IN), Pittsburgha (PA), New Yorka (NY) i još nekih gradova i mjesta.

Vikendaško slavlje započeto je s kružnim putovanjem s lađom uz samu obalu koja je bila krcata s pristiglim putnicima, uz dobru hranu, piće i glazbu. O glazbenom ugođaju se je brinuo TS „Sunčani“ u sastavu Joe Kirin, Edo Sindicich, John Miksich, Steve Brajak, Paula Poskon i Joyce (Kaurić) Crumbo. Trosatno noćno putovanje bilo je zabavno i veselo. Kuće i građevine na obali izgledale su božanstveno uz svjetlucanje adventske dekoracije od nedavno proslavljenih božićnih blagdana.

U subotu navečer održan je veličanstveni koncert uz nastup čuvene St. George Tamburice iz Cokeburga, u Pensilvaniji i domaćina South Florida tamburaškog orkestra. Na koncertu su bili nazočani: generalni konzul Republike Hrvatske iz New Yorka Nikica Kopačević i nacionalni odbornici Hrvatske bratske zajednice na čelu s predsjednikom Edwardom Pazom. Prepuna dvorana s veseljem je nagrađivala izvođače, ne štedeći dlanova. Nakon toga uslijedilo je narodno veselje uz već spomenute tamburaše koji su se brinuli o plesu i zabavi.

Finalni dio, održan je u nedjelju poslije podne i ako se je miris pečene janjetine širio još u jutarnjim satima. Uz prostorije centar, vrsni pečenjari iz Detroita, Michigana, u maloj pečenjarnici i malom prostoru pripremili su vrhunsko pečenje.  Uz druge delicije hrvatske kuhinje, podvorbu kod bara, glazbeni ugođaj i prijateljska druženja ovaj vikend ostati će u dugotrajnom sjećanju.

Piscu ovog izvješća preostaje da se zahvali i čestita organizatorima i učesnicima ovog narodnog skupa daleko od domovine Hrvatske. Kultura i sport zaista utiru put zajedništva i domoljublja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije