KORISNICI IZ 19 DRŽAVA

Gradišćanski Hrvati podcastom promoviraju hrvatski jezik širom svijeta

Lydia Novak
Snježana Herek
17.01.2023.
u 15:03

“Podcastom se audio i video sadržaj preko interneta automatski prenosi svakome tko se za to pribilježi. Sve podatke može se naći na Web stranici Hrvatskog centra, Beč, te na facebooku i instagramu Centra”, napomenula je naša sugovornica

Hrvatski centar u Beču ovih dana obilježava uspješnih godinu dana otkako je korisnicima interneta ponudio svoj novi proizvod - podcast s brojnim zanimljivim intervjuima i ostalim kulturno-glazbenim prilozima. Kako nam je rekla Lydia Novak, magistrica teatrologije i komparativne književnosti koja je i na masteru germanistike u Beču, ona je zajedno s medijsko-grafičkim stručnjakom Philippom Hauckom Tyranom i timom mladih, dobro digitalno potkovanih gradišćanskih Hrvata pripremila i organizirala podcast Hrvatskog centra, što posebno veseli You Tubere.

Podcast je dobio naziv “centar.melange”, po tipičnoj, istoimenoj bečkoj kavi. Uz kavu se uvijek rado priča, zaključili su mladi i odmah se dali u potragu za svojim sugovornicima. I tako je nastao “centar.podcast”. Kako nam je Lydia pojasnila prednost podcasta u odnosu na radio je što mu se može pristupiti kada se to želi, dok se radio emisije moraju slušati u zadanom terminu. “To je naš osobni radio na zahtjev dostupan u digitalnom formatu”, istakla je. Pojasnila je kako je Podcast snimanje digitalnog video i audio sadržaja i objavljivanje na Webu, YouTubeu itd. u formatu download MP3, MP4 i drugim formatima.

“Podcastom se audio i video sadržaj preko interneta automatski prenosi svakome tko se za to pribilježi. Sve podatke može se naći na Web stranici Hrvatskog centra, Beč, te na facebooku i instagramu Centra”, napomenula je naša sugovornica. “Interes za zavirivanje u podcast stalno raste. U godinu dana realizirali smo 2.700 minuta različitih sadržaja i uspjeli skrenuti pozornost 4.300 usera, što je za nas gradišćanske Hrvate, kojih nema mnogo, vrlo dobar rezultat”, naglasila je Lydia Novak. Na naš upit tko je sve koristio podcast Hrvatskog centra u Beču za svoje potrebe proteklih godinu dana Lydia je odgovorila: “Koristili su ga korisnici iz čak 19 zemalja. Najviše njih iz Austrije, a Hrvatska je na petom mjestu. Dakle, prostora i potencijala za razvoj i još više korisnika ima dovoljno”, ustvrdila je Novak na kraju razgovora.

Hrvatski centar u svom podcastu svake nedjelje u 9 sati objavi neki novi sadržaj. I tako već 52 nedjelje u protekloj godini dana. “Nastavak slijedi, lista osoba s kojima bi željeli razgovarati je duga”, poručila je Lydia. Napomenula je kako gradišćanski Hrvati imaju tjedno pristup od samo pola sata programu austrijskog javnoj radija i televizije ORF, pa se podcast sve više koristi. “Svake nedjelje ne samo da predstavljamo nove zanimljive osobe, iz redova gradišćanskih Hrvata i suvremenih hrvatskih doseljenika odnosno osoba koje su došle obavljati neku od dužnosti u Austriji nego i nudimo sadržaj koji je na hrvatskom jeziku, čime se hrvatski promovira širom svijeta. I to u svim njegovim pojavnim varijantama, uključujući onu gradišćansko-hrvatsku”, istaknula je Novak. I što na kraju reći nego čestitke mladom timu gradišćanskih Hrvata na njihovom digitalnom znanju i dosadašnjim postignućima u promociji hrvatskog jezika.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije