Austrija

Obilježena 347. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
1/4
24.04.2018.
u 09:15

Uime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta okupljene je pozdravio gradski vijećnik Fritz Dirnhobl, istaknuvši kako je važno cijeniti vlastitu prošlost. Izrazio je nadu da će prisutni predstavnici hrvatskih gradova iskoristiti povezanost s Bečkim Novim Mjestom za buduću suradnju i projekte

U Bečkom Novom Mjestu u nedjelju je obilježena 347. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Pogubljeni su 30. travnja 1671. godine, a njihovi ostaci preneseni su u zagrebačku katedralu u organizaciji Družbe "Braća hrvatskog zmaja".

Već tradicionalnoj komemoraciji u Bečkom Novom Mjestu, uz predstavnike veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković i članovima Družbe "Braća hrvatskog zmaja" iz Čakovca i Karlovca, prisustvovali su i predstavnici udruge i povijesne postrojbe "Zrinske garde" iz Čakovca, grada iz kojeg su Zrinski i Frankopan krenuli na svoje posljednje putovanje. Isto tako, počast su odali predstavnici brojnih hrvatskih udruga u Austriji. 

Prvi put prisustvovali su i predstavnici udruga iz Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Svečanost su uveličali i članovi Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i povijesne postrojbe Karlovačke građanske garde.

Uime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta okupljene je pozdravio gradski vijećnik Fritz Dirnhobl, istaknuvši kako je važno cijeniti vlastitu prošlost. Izrazio je nadu da će prisutni predstavnici hrvatskih gradova iskoristiti povezanost s Bečkim Novim Mjestom za buduću suradnju i projekte.

"Vjerom u samostojnost i samoopredjeljenje hrvatskog naroda, vjerom u pravdu i vjerom u Boga, utrli su put stvaranju današnje samostalne i europske Hrvatske, na što smo ponosni i što nas ispunjava srećom", rekla je veleposlanica dr. Cvjetković, istaknuvši kako su vrijednosti za koje su Zrinski i Frankopan dali život temeljne vrijednosti na kojima danas počiva Europa.

Izrazila je zadovoljstvo što je komemoraciji prisustvovao veliki broj mladih ljudi, koji će, prema njenim riječima, prenositi poruke velikana da se bez poštenja, predanosti i požrtvovnosti za opće dobro hrvatskog naroda i vjere u tradicionalne vrijednosti ne može graditi domovina, pa i onda ako su za to potrebne žrtve.

Komemoraciju dvojici hrvatskih velikana obilježili su mimohod i polaganje vijenaca na grob i mjesto smaknuća te svečano misno slavlje u katedrali u Bečkom Novom Mjestu koje je predvodio fra Stanko Belobrajdić, župni vikar na čakovečkom jugu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije