VELIKA KULTURNA PRIREDBA

Obilježen 34. Odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice

Tamburica
Dubravka Petric/PIXSELL
02.11.2020.
u 21:38

Odaziv je bio iznad očekivanja. Devetnaest tamburaških i folklornih zborova odazvalo se je pozivu te poslalo svoje snimke koje su obrađene i uvrštene u video.

Još jedna velika kulturna priredba Hrvatske bratske zajednice u Americi – 34. Odrasli tamburaški festival - morala se je otkazati zbog COVIDA-19. Sve je bilo isplanirano i predviđeno da se održi u Chicagu od 29. listopada do 1. studenog ove godine.

Međutim vodstvo Zajednice odlučilo je otkazati festival, sa svim sadržajima, koja su pripremila kulturno umjetnička društva za izvođenje na festivalskoj pozornici. Nije bilo dvoumice, da se zbog ovog čudnovatog virusa zaštite izvođači i posjetitelji. Ali razmišljalo se je o drugim mogućnostima, da se obilježi slavlje hrvatske kulturne baštine i ova velika kulturna priredba, koja okuplja oko 33 tamburaška i folklorna ansambla u Americi i Kanadi.

Odrasli tamburaški festival Zajednice, poznati u skraćenom obliku kao „TamFEST“, ipak je lijepo obilježen i u 2020.g.  - godini punoj izazova. Naime, vodstvo HBZ-a uputilo je poziv tamburaškim i folklornim ansamblima da zajednički nastupe u videu, s porukom zajedništva, ljubavi, nade i prkosa COVIDU.

Direktor bratskih programa Zajednice, Derek Hohn, predložio je da se napravi zajednička snimka svih kulturno-umjetničkih društava, s prikladnim pjesmama za izvođenje na tamburaškim instrumentima i za ples, te da se pošalje poruka ljubavi prema kulturnoj baštini i poruka ponosa na domovinu Hrvatsku. Zamolio je našeg poznatog tamburaša, tekstopisca, aranžera i pjevača Jerry Grčevića da predloži i pripremi šestominutni program za video. Vodilo se je računa, da odabir pjesama bude dostupan i lagan za izvođenje svim - pojedincima i zborovima.

Jerry Grčević se je odlučio za tri pjesme koje bi ponijele žar ljubavi prema tamburaškoj baštini, folkloru i pjesmi hrvatskog naroda i koje bi potaknule zajedništvo u ovo vrijeme virusovog izazova. Odabir pjesama je bio: Fešta, Serbus dragi Zagreb moj i Vesela je Šokadija. Prijedolg i zamisao ovog talentiranog i poznatog tamburaša u Americi, Kanadi i Republici Hrvatskoj je rado prihvaćen.

Odaziv je bio iznad očekivanja. Devetnaest tamburaških i folklornih zborova odazvalo se je pozivu te poslalo svoje snimke koje su obrađene i uvrštene u video. Video je vrhunski pripremljen i doista izvanredno obilježava glas Zajednice i dijaspore. 

Koliko je ta ljubav ukorijenjena ovdje u Americi i Kanadi, po novim naraštajima, govori i podatak da se je putem 'zoom' videa okupilo oko 180 obitelji, večer prije TamFESTA, koje su uživale u lijepoj tamburaškoj glazbi i pjesmi, pregledavajući fotografije s prošlogodišnjeg festivala održanog u Hersheyu, Pennsylvaniji.  Sadržaj i vođenje ovog zoom-susreta pripremio je Scott Kuren iz Steeltona, PA. Scott je također prirodno nadareni tamburaš, zabavljač i predsjednik odsjeka 13 HBZ-a te doskorašnji član glavne uprave Zajednice.

Duh zajedništva i ljubavi prema našoj lijepoj hrvatskoj kulturnoj baštini nas je spajao i napajao tijekom prošlog vikenda. Naš berdaš TS „KAS“ i odani prijatelj Miloš Grubić iz Osijeka, ostao je s nama putem zoom-videa cijelu noć. Hvala i čestitke svima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije