Vrhunska etnoglazba

Novi zvuk starogradskih pjesama i sevdalinki

Zrinka Posavec
Foto: Snježana Herek
1/2
23.11.2016.
u 09:14

Pjevala je pjesme poput "S onu stranu Plive", "O jesenske duge noći", "Sejdefu majka buđaše", "Moj dilbere", "Na te mislim", "Fijaker stari ulicama luta", "Tiho noći, moja draga spava"

U dupkom punoj dvorani Hrvatskog centra u Beču, mlada umjetnica Zrinka Posavec, Đakovčanka sa zagrebačkom adresom, novim, suvremenim interpretacijama poznatih sevdalinki i starogradskih pjesama oduševila je publiku.

U pratnji svojih visokoprofesionalnih glazbenika, Filipa Novosela (brač), Tihomira Hojsaka (kontrabas) i Zvjezdana Ružića (klavir), Posavec je na koncertu pod naslovom "Panonika & Sevdah" pokazala da je zanima muziciranje najvišeg glazbenog dometa. 

Stoga je i bečki koncert, održan u sklopu 12. Festivala hrvatske glazbe u Beču, bio prava etnoglazbena poslastica koja je otvorila srca prisutnih u dvorani. 

Naime, Zrinka je istinskim i dubokim izričajem emocija, koje svojim dojmljivim glasom zavidnom lakoćom pretače u različita glazbeno-scenska stanja, vrlo brzo došla u kontakt s publikom. Pjevala je sevdalinke i starogradske pjesme poput "S onu stranu Plive", "O jesenske duge noći", "Sejdefu majka buđaše", "Moj dilbere", "Na te mislim", "Fijaker stari ulicama luta", "Tiho noći, moja draga spava"...

Novo ruho etnoglazbe i preplitanje etna, jazza i orijentalnog zvuka, očito se svidjelo prisutnima koji su izvođačicu i njezin sjajno uigrani bend nagradila burnim pljeskom, pozivajući ih više puta na bis.

"Sretna sam i zadovoljna jer nas je bečka publika tako dobro primila. Hvala voditelju Festivala hrvatske glazbe u Beču Davoru Merkašu što nas je uvrstio u program i pružio nam priliku da ispričamo našu glazbenu priču. A ta cijela priča, iako je riječ o projektu koji traje samo godinu dana, čini mi se da ide uzlaznom putanjom, na što sam jako ponosna", rekla je Zrinka Posavec.

Na koncertu su, među ostalima, bili zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji Branimir Lončar, savjetnik za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić, djelatnica hrvatskog veleposlanstva Katarina Dorkin-Križ te umjetnički voditelj Festivala hrvatske glazbe u Beču Davor Merkaš. 

Zrinka Posavec solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dugi niz godina bavi se etnomuzikologijom i interpretacijama ozbiljne glazbe. Radi kao profesorica pjevanja i vodi dva ansambla – "Zwizde" i "Atare". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije