Žene u glazbi romantizma

Glazbene poveznice Austrije i Hrvatske

Sandra Hrašćanec Wigh
Foto: Privatni album
22.11.2016.
u 10:09

Wagner i Nietzsche bili su veliki prijatelji, a onda su postali protivnici. Također, Dora Pejačević jedina je u ono doba uglazbila njihove pjesme

"Žene u glazbi romantizma" naslov je koncertne večeri solo popijevki, koju je na zanimljiv i originalan način upriličila u Svečanoj dvorani Vijećnice 3. Bečkog stambenog okruga mezzosopranistica Sandra Hraščanec Wigh, uz klavirsku pratnju odličnog kineskog pijanista s bečkom adresom Yu Chena.

Na programu su bila djela Luise Erdödy, Dore Pejačević i Richarda Wagnera.

U uvodnom dijelu koncerta Sandra Hraščanec Wigh izvela je šest pjesama Luise Erdödy (1853. – 1924.), koje su se 1889. godine posljednji put čule u poznatom bečkom Musikvereinu.

Luisa, rođena u Beču bila je supruga grofa Erdödyja koji je imao svoj dvorac u Novom Marofu i njezinom zaslugom otvorena je tamošnja bolnica, a pomagala je i crkvama na području Varaždina i Novog Marofa.

"Note Luise Erdödy u moje su ruke došle preko doc. dr. Franka Ćorića s katedre za Povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu", istaknula je Hraščanec Wigh, koja je izvela i tri pjesme iz ciklusa "Wesendonck Lieder" Richarda Wagnera, na koje su se u izuzetno zahtjevnom programu odlično nadovezale pjesme Dore Pejačević na filozofske teme Karla Krausa i Friedricha Nietzschea.

Zanimljiva poveznica je da su Wagner i Nietzsche bili veliki prijatelji, a onda su postali protivnici. Također, Dora Pejačević jedina je u ono doba uglazbila njihove pjesme.

Reakcije publike na program koji je predstavila naša sugovornica, bile su izuzetno dobre.

Tome je pridonio i pijanist Yu Chen koji je, uz pratnju umjetnice na klaviru, iznenadio prisutne kompozicijom za solo klavir F. Schuberta "Menuet D 600", jer više podsjeća na Bacha nego na Schuberta. Izveo je i klavirsku minijaturu D. Pejačević "Život cvijeća".

"Program sam sastavila u suradnji s docentom Gregorom Urbanom, korepetitorom na Gudačkom odjelu Bečkog glazbenog sveučilišta, kojeg posebno zanimaju djela Dore Pejačević", zaključila je Hraščanec Wigh.

Organizator koncerta bilo je Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču, a pokrovitelji hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji i predsjednik Vijećnice 3. bečkog stambenog okruga Erich Hohenberg. 

Goste je uvodno pozdravio savjetnik za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji Domagoj Marić, osvrnuvši se u svom govoru na rijetke žene koje su u 19. stoljeću dobile priliku za javno djelovanje i skladanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije