Školjić

Ljubitelji kazališne umjetnosti došli na svoje

Kazalište
Foto: Hrvatska matica iseljenika
1/3
13.07.2017.
u 11:52

Na seminaru se mogu steći bogata znanja uz veselo druženje i rad, ostvariti novi kontakti i izmijeniti iskustva s kazališnim amaterima iz cijelog svijeta

U posebnom ambijentu otočića Školjića, od 8. do 16. srpnja 2017., održava se ljetni projekt Hrvatske matice iseljenika – seminar "Stvaranje kazališta". Ove godine okupilo se 20 polaznika iz hrvatskog iseljeništva te susjedne Bosne i Hercegovine.

Seminar je zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu. 

Tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja, čut će se mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja se mogu lako primijeniti.
 
Projekt "Stvaranje kazališta" od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa. Namijenjen je ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora našeg standardnog jezika.

Snaga tog Matičina projekta jest u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. 

Ovim projektom također se pomaže profesionalnom hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i prošlih godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. 

Kao iskusna redateljica, koja iza sebe ima stotinjak ostvarenja, ali i kao prokušana pedagoginja (predavala je glumu i režiju na Sveučilištu Carnegie Mellon u Sjedinjenim Američkim Državama), Kleflin će polaznike predavanjima i probama provesti kroz sve faze nastanka kazališne predstave.

Dakle, na seminaru se mogu steći bogata znanja uz veselo druženje i rad, ostvariti novi kontakti i izmijeniti iskustva s kazališnim amaterima iz cijelog svijeta.

Program završava izvođenjem predstave domaćeg autora da bi se pred lokalnom publikom primijenila usvojena znanja. Sav sadržaj bit će obogaćen prigodnim tematskim predavanjima te nastupom lokalne folklorne grupe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije