Vjera nas povezuje

'Nemojte zaboraviti prilike u kojima su vaši preci morali poći raditi i živjeti u Njemačku'

Renata Sedlar Poljak/IKA
11.11.2019.
u 02:36

Na kraju svečanog programa zlatnog jubileja hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim nazočnima se obratio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kojemu je ovo četvrti pohod ovdašnjim Hrvatima

"Vjera nas povezuje!" geslo je proslave 50 godina djelovanja hrvatskih katoličkih zajednica u Aalenu i Heidenheimu u Njemačkoj, na području biskupije Rottenburg-Stuttgart, u pokrajini Baden Württemberg koja se održava 9. i 10. studenoga. Kulturno-zabavni program obilježilo je gostovanje studentskog Kulturno-umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba s pjesmama i plesovima iz Slavonije, Posavine, Prigorja, Splita, Like, te splet plesova Bunjevačkih Hrvata. Na proslavi sudjeluje i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Važan dio proslave bilo je i predstavljanje dosadašnjeg rada djece, mladih i folklora koji su za ovu prigodu, pod vodstvom Paule Matić, pripremili koreografije i pjesme. Predstavljena je i Himna jubileja “Pedeseto Božje lito” za koju je tekst napisao Đuka Kuveždić, a glazbu Marta Bogdanović. Oboje porijeklom iz Hrvatske, u novije su vrijeme doselili u Njemačku i aktivno se uključili u život i rad hrvatskih katoličkih zajednica. Program je bio satkan od vrijednih ruku brojnih suradnika i članova pastoralnih vijeća pod vodstvom voditelja Zajednica vlč. Vilima Koretića, svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije koji je na ovoj službi naslijedio mons. Franju Prsteca 1997. godine. Vlč. Koretić se na početku i obratio svim sudionicima proslave ističući zasluge mnogih pojedinaca Hrvata, ali i Nijemaca koji pomažu rad i poslanje ovih zajednica.

Među govornicima je bila konzulica prvog razreda Lada Pleša koja je podsjetila da zajednica nije samo broj, “nego 50 godina u vjeri, hod s Bogom.” Heidenheimski dekan prof. dr. Sven van Meegen govorio je i na hrvatskom jeziku, te istaknuo da su ovdašnji Hrvati osobito prepoznatljivi po obiteljskim vrijednostima, “obitelj je najvažnija”. Također je dodao da se “posebno u teškoćama vidi da je življenje vjere važno, to znači da vas Bog prati, Bog vam je blizu.” Domaći župnik Heidenheima, inače azijskog porijekla, vlč. Tuan Anh Le rekao je kako su ovdje, iako različiti, gotovo obiteljski povezani: “Mi smo kao jedna obitelj, a Otac nam je nebeski.” Mons. Franjo Prstec, nekadašnji voditelj misije Aalen, kojega je 1997. naslijedio sadašnji voditelj vlč. Koretić, zamolio je Hrvate katolike da ne zaborave prilike u kojima su njihovi preci morali poći raditi i živjeti u Njemačku. “Ne zaboravite što je naš narod proživio kada je bio prisiljen ostavljati svoj dom. Mnogi su se asimilirali i integrirali, ali povijest naroda se ne smije zaboraviti.” O Hrvatima u njemačkom društvu govorio je i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. Čestitku zajednicama uputila je i predstavnica grada Aalena Karin Heisch, a prigodni pozdrav uputile su i crkvene odbornice – dopredsjednice pastoralnih vijeća u Aalenu i Heidenheimu, Paula Matić i Dijana Matić. Posebna gošća proslave bila je dr. Claudia Stahl, njemačka sutkinja i autorica prve knjige o bl. Alojziju Stepincu na njemačkom jeziku. U hrvatskoj javnosti poznata je po zalaganju za istinu o Kardinalu, jer smatra da je o njemu prisutno još puno neistina. Zato je Hrvate i ovom prilikom pozvala da budu veleposlanici istine o Blaženiku.

U sklopu programa predstavljena je i prigodna Monografija o ovim zajednicama. Uredio ju je i pripremio vlč. Vilim Koretić, a predstavila profesorica hrvatskog jezika iz Siska Nikolina Mesić. Govoreći kako smo svi pozvani pisati povijest, članovima hrvatskih katoličkih zajednica rekla je da su u ovoj monografiji sačuvani njihovo vrijeme i životi. “Monografija je poput obiteljskog albuma”, istaknula je predstavljačica. Knjiga na 143 stranice donosi obraćanja njemačkih i hrvatskih svećenika i biskupa, te vjernika laika, kao i niz arhivskih članaka o razvoju zajednica. Osobito su vrijedne uspomene na hodočašća, slavlja, nacionalne događaje i slično.

Na kraju svečanog programa zlatnog jubileja hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim nazočnima se obratio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kojemu je ovo četvrti pohod ovdašnjim Hrvatima. “Došao sam ovdje da budem, na neki način, hodočasnik kod vas, da vam zahvalim za vašu vjeru, zajedništvo i hod koji gleda uvijek ispred sebe Boga. Ovdje sam da vam odam priznanje, da osobito odam priznanje našim mladima koji su nas vodili tijekom ovog lijepog susreta – mladima iz misija, ali i mladima iz Zagreba. Želim svoj govor sažeti u tri riječi: čestitke, poticaj i blagoslov. Čestitam vam 50. jubilej, 50 godina djelovanja ove misije. Potičem vas na zajedništvo, na povezanost ovdje u Njemačkoj, na međusobnu povezanost, ali i na povezanost s našom domovinom Hrvatskom, sa BiH. Dolazim iz Zagreba. Nosim pozdrave hrvatskih biskupa iz HBK i BK BIH, nosim pozdrave iz zagrebačke Stepinčeve katedrale.”

Hrvatska katolička misija u Aalenu utemeljena je 18. studenog 1969. godine. No, ustrojem Bispkupije Rottenburg-Stuttgart od 2005., nastale su ove dvije hrvatske katoličke zajednice – Aalen i Heidenheim, kao nasljednice ove matične misijske postaje nastale prije 50 godina. U njima je danas oko dvije tisuće Hrvata, dok ih je u cijeloj biskupiji Rottenburg-Stuttgart ukupno oko 75 tisuća. HKZ Aalen pod duhovnom je zaštitom bl. Alojzija Stepinca, a HKZ Heidenheim an der Brenz pod Srcem Isusovim. Od početka, osim životom u vjeri i snažnom duhovnošću, zapaženo je djelovanje Hrvata i u ovdašnjim socijalnim službama. Hrvati katolici tijekom pet desetljeća rado sudjeluju i na hodočašćima, duhovnim obnovama, plešu u folkloru, djeca i mladi aktivni su u zboru “Stepinčevi mališani”. Uz voditelja zajednica, važan je rad crkvenih odbornica i članova pastoralnih vijeća u oba grada. U Aalenu se mise na hrvatskom jeziku slave nedjeljom u Kapeli sv. Mihaela, a u Heidenheimu u Crkvi sv. Marije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije