Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Najljepša crkva u Americi i djelo Maksimilijana Vanke

Odbor neumorno radi kako bi se freske očuvale ali i dale na uvid javnosti
19. veljače 2021. u 12:31 1 komentara 405 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/3

Ovih je dana Odbor o čuvanju freska u Hrvatskoj crkvi sv. Nikole u Millvale, u Pennsylvaniji, pustio u javnost obnovljene web stranice koje prikazuju djelo hrvatskog slikara Maksimilijana Vanke.

Predaja čeka veleposlaniku Glunčiću SOLIDARNOST S HRVATSKOM Gradišćanski Hrvati predali veleposlaniku Glunčiću ček na 43.000 eura za obnovu Opće bolnice u Sisku

Odbor neumorno radi kako bi se freske očuvale ali i dale na uvid javnosti. U tu svrhu organiziraju se okupljanja i priredbe te susreti mnogih djelatnika u polju kulture te omogućuje posjete turistima da razgledavaju ovu zanimljivu zbirku koja oslikava unutrašnjost crkve.

„Moj dar Americi“ kako je to osobno rekao Vanka, doista je od neprocjenjive vrijednosti i već godinama privlači pozornost i ponos na ovog doseljenika-umjetnika koji je s kistom i bojom upozorio na socijalni poredak tadašnjeg vremena i ulogu doseljenika u izgradnji ove velike i gospodarski jake zemlje u svijetu.

Podsjetimo se na pismo tadašnjeg župnika Hrvatske crkve Alberta Žagara supruzi Margareti koja je željno čekala povratak Vanke u New York: „biti će ovo najljepša crkva u Americi, kazao mi je Makso u povjerenju“. I doista bijaše tako!

prijave do 17. ožujka Objavljen javni poziv za prijavu projekata Hrvata izvan RH u svrhu ostvarenja financijske potpore

Freske izgledaju božanstveno a većinski nose poruke pravice i nade za boljim životom, dostojnim čovjeka i obiteljskog življenja. Pogledajte ih na portalu vankamurals@org.

  • goran25:

    Vanka konacno dobiva zasluzeno mjesto u Hrvatskoj umjetnickoj povjesti. Dugo godina je bio marginaliziran za vrijeme YU kao Hrvatski umjetnik ali nakon 1995 sve vise se pojavljuju reportaze o njegovom radu pa tako i oslikana crkva u St. Nikole u ... prikaži još! PA. Ne smijemo zaboraviti nasu povjest.