Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Najavljeno rušenje kapelice u Essenu: Hrvati bi mogli ostati bez neprocjenjivih djela Iva Dulčića

Mnogima je neshvatljivo da se o zatvaranju Hrvatskog centra, koji je na inicijativu tadašnjeg svećenika vlč. Franje Lodete uređivan novcima hrvatskih iseljenika, dosad šutjelo
16. prosinca 2020. u 13:20 1 komentara 1028 prikaza
Foto: Fenix (M.P.)

Najavom rušenja Hrvatske kapelice u Essenu, Hrvati bi uskoro mogli ostati bez najvrjednijih umjetničkih djela koje kao hrvatska zajednica posjeduju u Njemačkoj. Riječ je o djelima Iva Dulčića, najvećeg hrvatskog slikara sakralnih tema čije slike se nalaze i u vatikanskom Muzeju moderne umjetnosti u Rimu.

Njemačka Život u tuđini Sudbina jedne Hrvatice u Njemačkoj: Svima je pomagala, tajila je gdje je radila i bila je ponosna

Sva Dulčićeva djela, koje je izradio tijekom 1966. godine, u Essenu imaju, prema navodima povjesničara umjetnosti, neprocjenjivu materijalnu vrijednost ne samo za hrvatsku zajednicu u Njemačkoj već i za hrvatsku likovnu umjetnost u cjelini, piše Fenix magazin

Prema navodima Igora Zidića, povjesničara hrvatske umjetnosti i likovnog kritičara, zbog freske Uznesenja Bi. Marije u Essenu Dulčić je imao problema sa jugokomunističkim vlastima jer je izjavio kako je na toj freski u Essenu naslikao “crvenu zmiju” (komunizma) kojoj treba zgaziti glavu.

Sa vrijednim i značajnim Dulčićevim djelima, Hrvatska kapelica je i važan nositelj hrvatskog identiteta u Njemačkoj, ali i lice opstanka tog hrvatskog identiteta u zemlji u kojoj živi oko pola milijuna Hrvata. Ne samo uz umjetničku vrijednost, Hrvatska kapelica ima i emotivnu vrijednost za članove hrvatske zajednice iz Essena i Njemačke.

Eurowings zrakoplovne linije Olakšanje za Hrvate iz Njemačke koji putuju za blagdane: Povećat će se promet prema Hrvatskoj

Mnogima je neshvatljivo da se o zatvaranju Hrvatskog centra, koji je na inicijativu tadašnjeg svećenika vlč. Franje Lodete uređivan novcima hrvatskih iseljenika, dosad šutjelo.

U svom obraćanju javnosti iz Župnog vijeća su naveli kako je za spas Hrvatskog centra, tj, njegov ostanak u hrvatskim rukama, „itekako potrebna pomoć svakog pojedinca, Katoličke crkve i svih hrvatskih institucija“.

Osobe iz hrvatskih crkvenih krugova iz Zagreba zaduženi za Hrvatske katoličke misije u svijetu su, kako piše Fenix magazin, znali i sve ovo vrijeme (za)tajili informaciju koja uvelike nadilazi ne samo hrvatski vjerski identitet, već i ugrožava ono nacionalno, a to je svakako mogući nestanak Hrvatske kapelice sa neprocjenjivim vrijednostima Dulčićevih djela iz Essena.

'Savjetovanje 4.0' Savjetovanje doseljenika u Njemačku: Saznajte sve o svojim radnim i socijalnim pravima

Na Kaptolu su znali jer ih je o tome izvijestio i generalni konzul RH u Düsseldorfa doc. dr. sc. Ivan Bulić, koji je sveučilišni profesor i povjesničar, a koji je odgovornima za hrvatske misije ukazao na izuzetnu povijesnu i emotivnu vrijednost Kapelice u Essenu.

Crkva u Hrvata iz Zagreba zasad šuti i na neistine i uvrede na račun kardinala bl. Alojzija Stepinca iznesene nedavno u intervjuu jedne „njemačke povjesničarke hrvatskih korijena“ na portalu Katolische.de koji je pod izravnom ingerencijom Njemačke biskupske konferencije (DBK).

  • EroK:

    Definitivno je sramota, ako se o tome šuti i uopće ništa ne zna!