informacija se tajila

Najavljeno rušenje kapelice u Essenu: Hrvati bi mogli ostati bez neprocjenjivih djela Iva Dulčića

Fenix (M.P.)
16.12.2020.
u 13:20

Mnogima je neshvatljivo da se o zatvaranju Hrvatskog centra, koji je na inicijativu tadašnjeg svećenika vlč. Franje Lodete uređivan novcima hrvatskih iseljenika, dosad šutjelo

Najavom rušenja Hrvatske kapelice u Essenu, Hrvati bi uskoro mogli ostati bez najvrjednijih umjetničkih djela koje kao hrvatska zajednica posjeduju u Njemačkoj. Riječ je o djelima Iva Dulčića, najvećeg hrvatskog slikara sakralnih tema čije slike se nalaze i u vatikanskom Muzeju moderne umjetnosti u Rimu.

Sva Dulčićeva djela, koje je izradio tijekom 1966. godine, u Essenu imaju, prema navodima povjesničara umjetnosti, neprocjenjivu materijalnu vrijednost ne samo za hrvatsku zajednicu u Njemačkoj već i za hrvatsku likovnu umjetnost u cjelini, piše Fenix magazin

Prema navodima Igora Zidića, povjesničara hrvatske umjetnosti i likovnog kritičara, zbog freske Uznesenja Bi. Marije u Essenu Dulčić je imao problema sa jugokomunističkim vlastima jer je izjavio kako je na toj freski u Essenu naslikao “crvenu zmiju” (komunizma) kojoj treba zgaziti glavu.

Sa vrijednim i značajnim Dulčićevim djelima, Hrvatska kapelica je i važan nositelj hrvatskog identiteta u Njemačkoj, ali i lice opstanka tog hrvatskog identiteta u zemlji u kojoj živi oko pola milijuna Hrvata. Ne samo uz umjetničku vrijednost, Hrvatska kapelica ima i emotivnu vrijednost za članove hrvatske zajednice iz Essena i Njemačke.

Mnogima je neshvatljivo da se o zatvaranju Hrvatskog centra, koji je na inicijativu tadašnjeg svećenika vlč. Franje Lodete uređivan novcima hrvatskih iseljenika, dosad šutjelo.

U svom obraćanju javnosti iz Župnog vijeća su naveli kako je za spas Hrvatskog centra, tj, njegov ostanak u hrvatskim rukama, „itekako potrebna pomoć svakog pojedinca, Katoličke crkve i svih hrvatskih institucija“.

Osobe iz hrvatskih crkvenih krugova iz Zagreba zaduženi za Hrvatske katoličke misije u svijetu su, kako piše Fenix magazin, znali i sve ovo vrijeme (za)tajili informaciju koja uvelike nadilazi ne samo hrvatski vjerski identitet, već i ugrožava ono nacionalno, a to je svakako mogući nestanak Hrvatske kapelice sa neprocjenjivim vrijednostima Dulčićevih djela iz Essena.

Na Kaptolu su znali jer ih je o tome izvijestio i generalni konzul RH u Düsseldorfa doc. dr. sc. Ivan Bulić, koji je sveučilišni profesor i povjesničar, a koji je odgovornima za hrvatske misije ukazao na izuzetnu povijesnu i emotivnu vrijednost Kapelice u Essenu.

Crkva u Hrvata iz Zagreba zasad šuti i na neistine i uvrede na račun kardinala bl. Alojzija Stepinca iznesene nedavno u intervjuu jedne „njemačke povjesničarke hrvatskih korijena“ na portalu Katolische.de koji je pod izravnom ingerencijom Njemačke biskupske konferencije (DBK).

Ključne riječi

Komentara 1

ER
EroK
18:10 30.12.2020.

Definitivno je sramota, ako se o tome šuti i uopće ništa ne zna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije