Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Na zanimljiv način obilježili 12. dan iseljenika

Program je nastavljen popularnim natjecanjem na rivi, unijskom verzijom "alke" s kariolama, u kojoj je sudjelovalo 12 parova natjecatelja
26. srpnja 2019. u 10:55 0 komentara 63 prikaza
Foto: Dejan Miculinić

Iseljeni Unijani, mještani koji još žive na otoku i brojni turisti zabavnim su programom i sportskim natjecanjima uz pučku feštu obilježili dan posvećen otočanima Unija rasutima po cijelom svijetu, piše Hrvatska matica iseljenika.

Dan iseljenika 350 posjetitelja Na Susku obilježen 33. dan iseljenika

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika – podružnice Rijeka, VMO Unija, Grada Malog Lošinja te TZ-a Malog Lošinja, program je u svom proširenom izdanju započeo već 18. srpnja s revijalnom malonogometnom utakmicom djece Unija. Iste večeri u prostorijama MO Unije otvorena je izložba dječjih radova izrađenih u kreativnoj radionici Ive Mavrović, iseljenice i povratnice na otok.

Sljedeći dan program je nastavljen popularnim natjecanjem na rivi, unijskom verzijom "alke" s kariolama u kojoj je sudjelovalo 12 parova natjecatelja. U nastavku večeri u Galeriji "Torać" otvorena je vrlo zanimljiva izložba "Tovar, od davnina vridan prijatelj Unijana", u kojoj je središnje mjesto posvećeno plemenitoj životinji bez koje je život na otoku bio nezamisliv, a danas je nestala. Samo za potrebe otvorenja izložbe voditeljica Galerije Silvana Peroš dovela je s obližnje Punta Križe dva mlada magarca.

Gorko-slatko Na zanimljiv način povezali četiri iseljenička otoka

Na sam Dan iseljenika 20. srpnja cjelodnevni program započeo je 18. kros-utrkom po plaži u kojoj je sudjelovalo 60-ak djece podijeljene u četiri dobne skupine. U večernjem terminu, u gornjem dijelu "Toraća" otvorena je izložba etnografske zbirke obitelji Karniš. Ona, naime, već 55 godina sakuplja uporabne predmete koji su se nekad koristili na otoku. Nastavak večeri protekao je podjelom medalja i priznanja sudionicima sportskih natjecanja, prigodnim pozdravnim riječima gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić i predstavnika Hrvatske matice iseljenika. I za sam kraj održan je revijalno-glazbeni program u kojem je nastupio glazbeni sastav "Eureka" iz Rijeke.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.