Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Na Interliberu zanimljiva knjiga o hrvatskoj političkoj emigraciji

Tako ova knjiga može biti poticajna i za istraživanje raznih drugih tema koje proizlaze iz istraživanja predstavljenih u ovoj knjizi, kao što su povijest hrvatske emigracije, hrvatska politička povijest u socijalističkoj Jugoslaviji, istraživanja biografija hrvatskih emigranata i sl.
12. studenoga 2018. u 09:18 0 komentara 153 prikaza
Bruno Bušić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

U petak 16. studenog 2018. u 12 sati na Interliberu će biti predstavljena knjiga "Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija". O djelu će govoriti dr. sc. Ante Žužul, prof. dr. sc. Ivo Banac, autor dr. sc. Wollfy Krašić i urednik dr. sc. Deniver Vukelić.

Jedan život za Hrvatsku Bruno Bušić: Zašto sam otišao iz domovine

Tema ove knjige iznimno je znanstveno relevantna jer obrađuje dosad slabo ili nedovoljno obrađeno pitanje odnosa između hrvatske političke emigracije i hrvatskog proljeća u socijalističkoj Jugoslaviji. Ona je istodobno uvid u složene probleme unutar slojevite i rasute hrvatske emigrantske organizacije te jednako tako i dubinski prikaz svih neuralgičnih točaka u hrvatskoj političkoj i društvenoj povijesti druge polovice 1960-ih i početka 1970-ih godina. 

Zvonko Bušić Zvonko Bušić Sjećanje na prijatelja na dan kada je otišao

Zahvaća se duboko u problem osjetljivosti i solidarnosti između različitih protagonista političkih previranja u Hrvatskoj u vrijeme reformnih zbivanja kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća i njegovih recepcija među hrvatskim emigrantima u Europi i svijetu.

Tako ova knjiga može biti poticajna i za istraživanje raznih drugih tema koja proizlaze iz istraživanja predstavljena u ovoj knjizi, kao što su povijest hrvatske emigracije, hrvatska politička povijest u socijalističkoj Jugoslaviji, istraživanja biografija hrvatskih emigranata i sl. Ova je knjiga od izuzetnog interesa za historiografiju, ali i za sve koje zanima hrvatska povijest 20. stoljeća.

Hrvatska katolička misija Essen Utočište za hrvatske emigrante koji su pobjegli od progona i zatvora

"Wollfy Krašić navodi sve potrebne potankosti u ovoj raznovrsnosti – kako bi objasnio suvislost položaja emigracije u jugoslavenskoj politici. Autor tumači zbivanja u zemlji i emigraciji sa stajališta historiografije i emigrantske publicistike. Knjiga je izvrsno planirana i napisana. Gotovo nema odlomka bez znanstvena izazova. Rijetko se dogodi da je rad na nepoznatoj ili zanemarenoj temi jednak važnosti te teme. Knjiga Wollfyja Krašića jedno je od takvih iznimnih ostvarenja", u predgovoru je napisao prof. dr. sc. Ivo Banac.

Djelo ima 456 stranica, a izdavač je Školska knjiga.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.