Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Milanović: Tenzije će se ubrzo smiriti. Van der Bellen: Graničnim zemljama treba pomoći

Obojica predsjednika istaknula su važnost prijateljstva i partnerstva dvaju naroda.
03. ožujka 2020. u 07:51 0 komentara 138 prikaza
Zoran Milanović i Alexander Van der Bellen
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Na poziv predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je bio u prvom službenom posjetu Austriji u svom nedavno započetom predsjedničkom mandatu.

POSJET Veleposlanik Glunčić: Čast mi je da sam prvo posjetio SK Hajduk, najstariju udrugu Hrvata u Beču

Susret je započeo ceremonijom svečanog dočeka ispred Ureda austrijskog saveznog predsjednika u bečkom dvorcu Hofburg, a nastavljen je razgovorom dvaju predsjednika, najprije u četiri oka, a zatim u sklopu izaslanstava dviju država. Po završetku sastanka, u izjavi za medije, austrijski predsjednik Van der Bellen kazao je da je sastanak imao širok spektar tema, od bilateralnih odnosa i gospodarskih pitanja preko budućnosti Europske unije i zapadnog Balkana do pitanja nove migrantske krize nakon odluke Turske da više ne zadržava ljude na svojem teritoriju, kao i zaštite klime i okoliša te zajedničke borbe protiv širenja koronavirusa. Obojica predsjednika istaknula su važnost prijateljstva i partnerstva dvaju naroda, a Van der Bellen otišao je još korak dalje istaknuvši kako su odnosi Austrije i Hrvatske ne samo odlični „već gotovo i obiteljski“.

Kao poveznicu spomenuo je i gradišćanske Hrvate. Austrijski je predsjednik istaknuo kako su oboje, i on i Milanović, imali želju da se što je moguće brže susretnu.

Zoran Milanović i Alexander Van der Bellen | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

„Bio sam prije nekoliko dana u Sloveniji i sada u Austriji, u zemljama koje su naši susjedi, Slovenija u doslovnom smislu, a Austrija u povijesnom, socijalnom i ekonomskom smislu“, rekao je predsjednik Milanović.

„Razmimoilaženja i sporova nema, otvorenih pitanja ima uvijek u određenoj mjeri, ali sve to pokazuje da zemlje imaju odnose, jer tamo gdje nema odnosa, nema ničega“, dodao je hrvatski predsjednik.

Osvrnuvši se na približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, Van der Bellen rekao je kako je to jedan od važnih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, uputivši čestitke Hrvatskoj kao predsjedateljici. Istaknuo je kako i Austrija i Hrvatska dijele mišljenje da europsku perspektivu danu navedenim zemljama treba poštovati. Posebno je istaknuo Sjevernu Makedoniju i Albaniju, dodavši kako je krajnje vrijeme da započnu pregovore s EU. Izrazio je nadu da će se to dogoditi na summitu u svibnju ove godine.

Bal u Beču BAL SVIH BALOVA Ministar Horvat: Počašćen sam pozivom na ovu veliku austrijsku kulturnu manifestaciju

Austrijski je predsjednik rekao kako je tema razgovora bila i zaštita klime i izazovi koji su pred svima nama. Osvrnuo se i na gospodarske odnose Austrije i Hrvatske naglasivši kako je Austrija prvi strani ulagač u hrvatsko gospodarstvo i da u Hrvatskoj posluje 650 austrijskih tvrtki koje zapošljavaju oko 35 tisuća ljudi. Posebno je istaknuo turizam kao važnu hrvatsku gospodarsku granu, otkrivši kako i on i supruga uživaju u hrvatskom gostoprimstvu i ljepotama. Dvojica predsjednika razgovarali su i o aktualnoj situaciji s izbjeglicama na tursko-grčkoj granici i Erdoganovim prijetnjama da će ih pustiti da preplave Europu.

„Ono što gledamo jest politička borba i manipuliranje ljudima“, rekao je Milanović dodavši kako se „čak usuđuje i prognozirati da će se jako mali broj ljudi probiti kroz barijere“ i stići u Europu.

Prognozirao je da će se tenzije „za nekoliko dana smiriti“. Svoje je stajalište obrazložio konstatacijom kako je „jednostavno fizički nemoguće“ da se ponovi izbjeglički val iz 2015. godine kada je u Europu izbjeglo više od milijun ljudi, upravo zbog svega do sada učinjenog i okolnosti koje su se znatno promijenile.

PREDSTAVLJANJE Veleposlanik Glunčić austrijskim Hrvatima: 'Nađite ono što nas povezuje, a ne ono što nas dijeli'

„Turskoj treba pomoći, ali pomagalo se i do sada“, istaknuo je Milanović dodavši kako o detaljima treba razgovarati. Naglasio je kako „ljudski život nije detalj, ali ovdje životi nisu ugroženi“. Napomenuo je kako će u razgovoru s hrvatskom Vladom gledati da „zaštiti i ljudskost i hrvatske interese“.

Austrijski predsjednik Van der Bellen rekao je kako graničnim zemljama, čije su granice ujedno i vanjske granice EU, poput Grčke i Bugarske, treba svakako pomoći u vezi s pitanjem migracija.

Zoran Milanović i Alexander Van der Bellen | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

„S Turskom će se razgovarati da se vidi što oni žele“, dodao je, napomenuvši kako mu nije poznato što zapravo turski predsjednik Erdogan želi postići otvaranjem vrata migrantima prema Europi. Iznio je i svoje mišljenje da „sve dok se situacija u Siriji ne promijeni“, problem ilegalnih migracija potresat će Europu.

U sklopu svog jednodnevnog službenog posjeta Austriji predsjednik Milanović susreo se poslijepodne u Hrvatskom centru u Beču s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji i gradišćanskim Hrvatima koji su u svom Centru “udomili“ i neke od hrvatskih udruga koje djeluju u austrijskom glavnom gradu. Goste iz Hrvatske uvodno je pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović. U srdačnoj atmosferi svoja dosadašnja postignuća, ali i probleme i inicijative za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta u višejezičnom austrijskom prostoru, posebno što se tiče dvojezičnog bilingvalnog školskog sustava u Beču, iznijeli su predstavnici gradišćanskih Hrvata Gabriela Novak Karall i kurator centra Petra Tyran te obrazovnih udruga koje djeluju u sklopu Centra, kao i oni koji rade i djeluju u austrijskim visokoobrazovnim institucijama.

Predsjednik ARGE-a, gradišćanski Hrvat Stefan Pauer NADLEŽNOST „Otvoreno pismo“ Bečke Radne zajednice za narodne manjine austrijskom političkom vrhu

Predsjednik Milanović posjetio je i Dječji vrtić „Viverica“, koji djeluje u sklopu Hrvatskog centra. Nakon Beča predsjednik Milanović posjetio je i gradišćanske Hrvate u Željeznom, glavnom gradu austrijske pokrajine Gradišće, u kojoj živi oko 35 tisuća gradišćanskih Hrvata, gdje se susreo s predstavnicima njihovih brojnih udruga u Gradišću. Organizator je bilo Hrvatsko kulturno društvo iz Željeznog.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.