Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Frenetičan aplauz Bečana i povici 'bravo' Lovri Marušiću za recital svjetskog dometa

Bečani su, što se je moglo vidjeti po frenetičnom i dugotrajnom aplauzu i učestalim povicima “bravo”, uživali u Lovrinim sjanim pijanističkim interpretacijama visokoprofesionalnog umjetničkog dometa
29. rujna 2022. u 19:09 0 komentara 52 prikaza
Lovro Marušić
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacija Lovro Marušić oduševio je svojim solo pijanističkim recitalom svjetskog dometa, u utorak u Beču bečke glazbene znalce. Koncert je bio drugi od ukupno tri koncerta u sklopu “Tjedna hrvatskih glazbenika u Beču”, čiji je umjetnički voditelj Josip Nalis, a koji se održavaju u predivnoj bečkoj Staro-gradskoj vijećnici.

Bečani su, što se je moglo vidjeti po frenetičnom i dugotrajnom aplauzu i učestalim povicima “bravo”, uživali u Lovrinim sjanim pijanističkim interpretacijama visokoprofesionalnog umjetničkog dometa. Bila je to prava “pijanistička poslastica” svestranog mladog pijanista usred Beča. Naravno da je šteta da nije bila krcata dvorana, ali za one nazočne bečke glazbene znalce bio je to recital za pamćenje. Zato i nisu puštali mladog pijanistu da tek tako ode s pozornice, već su neprekidnim pljeskom u istom taktu višestruko pozivali na “bis” i tražili da im još nešto odsvira. Zahvalan bečkoj publici za sjajan prijem, Lovre Marušić joj je na dar poklonio još dva glazbena dodatka: Schumannovo “Sanjarenje” i Šostakovičev Preludij u D duru. Ili kako nam je glazbenik nakon koncerta rekao “lake note za kraj, u ova teška vremena”.

Zamoljen da nešto kaže o programu svog recitala Marušić je rekao za Večernji list kako je “uz djela starih klasika, Scarlattija, Mozarta i Haydna  u program uvrstio i djela jednog od njemu najomiljenijih modernih skladatelja, Nijemca Jörga Widmanna”.
“Recital sam završio Skrjabinovom Klavirskom sonatom br. 2, drugom fantazijom posvećenoj Chopinu, koja podsjeća na ocean, more, valove, plimu i oseku”, naglasio je očito romantični Marušić dodavši:

“Hvala organizatoru i svima koji su mi omogućili da dobijem priliku  ove godine se solo recitalom predstaviti bečkoj publici. Preferiram manje dvorane kao što je ova, s divnom akustikom i divnim klavirom. Ono što mi je bilo važno je da pokušam publici predočiti više glazbenih razdoblja i s njom podijeliti moje viđenje”.

Ali ovaj mladi hrvatski pijanista, kako smo čuli od nekih austrijskih posjetitelja nakon koncerta zaslužio je svojim virtuoznim prebiranjem po tipkama klavira, da nastupi u “velikim bečkim koncertnim dvoranama”. Kada smo mu to prenijeli Lovro nam je rekao: “Nastup u jednoj od velikih bečkih dvorana moj je san. Jer austrijska publika s velikom ponudom svjetskih glazbenika ima dovoljno iskustva da prepozna kvalitetu”. Očito novi izazov i za Lovrinog menadžera Danijela Gašparovića kojeg ovaj mladi, već višestruko nagrađivani pijanist, kako je rekao, izuzetno cijeni. Naime, Lovre je za svoje pijanističko umijeće već nagrađivan i na najprestižnijim pijanističkim natjecanjima u svijetu. 

“Sjajan pijanistički recital i promocija hrvatskih glazbenika ovdje u Beču. Lovre je pokazao da je umjetnik svjetskog formata. Šteta da nije bilo više publike, na tome se mora još poraditi”, rekla je referentica za kulturu, između ostalog, u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Katarina Dorkin Križ. Napomenula je kako Veleposlanstvo RH u Beču i veleposlanik Daniel Glunčić pružaju snažnu potporu svim hrvatskim promotivnim  projektima na području kulture u Austriji, te tako već 18. sezonu podupiru i organizaciju Festivala hrvatske glazbe u Beču, koji je ove godine, djelomično i zbog korone komprimiran u “Tjedan glazbenica i glazbenika” u austrijskom glavnom gradu.

“Trudimo se da podržimo organizatora Josipa Nalisa, koji ima podršku i nadležnih institucija u Hrvatskoj. Stoga i Veleposlanstvo podupire tu promociju hrvatske glazbe u Beču, u kojem će se ovaj tjedan održati tri koncerta naših glazbenika. Sva tri u bečkoj Staro-gradskoj vijećnici”, dodala je Dorkin Križ. I što na kraju reći nego čestitke pijanističkom velemajstoru Lovri Marušiću na sjajnoj promociji Hrvatske u Beču.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.