Marijana Dokoza

Istinu koja muči čovjeka najlakše je otkriti potpunom strancu

Marijana Dokoza
Foto: Zvonko Bosnić
1/18
16.10.2017.
u 09:33

Autorica je istaknula i kako se često dogodi da joj čitatelji požele ispričati neku priču, no uglavnom to žele učiniti anonimno

U prostorijama Glazbene škole u Singenu u subotu je održana književna večer s Marijanom Dokozom, autoricom i urednicom Fenix Magazina i suradnicom Moje Hrvatske. Događaj su organizirali Hrvatska nastava Singen i Hrvatski sportski klub Croatia Singen.

Autorica Dokoza predstavila je svoj književni opus, a publiku je najviše zainteresirao roman Grijesi, pisan prema istinitoj priči Hrvatice koja danas živi u okolici Darmstadta.

Prisutne je zanimalo i gdje nastaje granica između istine na papiru i povrede identiteta, a samim time i osobe koja je pristala svoj život razotkriti onima koji će čitati knjigu.

"To ponekad ovisi o osobi koja priča priču jer ona odlučuje što želi iznijeti i otkriti. Ponekad ljudi nisu ni svjesni koliko otkrivaju dok pričaju... Skupi im se puno toga u životu i žele to nekome iznijeti kako bi im bilo lakše. Nisu ni svjesni koliko je to teško i kako ta njihova ispovijest može biti shvaćena. Tad sve ovisi o autoru jer na njemu je u konačnici kako će to prenijeti na papir i hoće li nešto zloupotrijebiti ili neće", rekla je Marijana Dokoza.

Istaknula je i kako se često dogodi da joj čitatelji požele ispričati neku priču, no uglavnom to žele učiniti anonimno, a prema njezinim riječima, teško je stalno donositi takve priče.

"Zato izabiremo najzanimljivije i najdublje priče", napomenula je.

Marijana Dokoza nedavno je objavila i roman Tragovi koji je u prva dva mjeseca na hrvatskom tržištu naišao na odlično zanimanje čitatelja. 

Istaknuta urednica i sveučilišna profesorica Nives Tomašević, urednica Tragova, roman je okarakterizirala kao dojmljivu i strasnu ljubavnu priču, uokvirenu najromantičnijim gradom na svijetu kojemu nije strana energija dvoje ljubavnika i poslovnih suradnika čija međusobna privlačnost nadvladava sve prepreke.

Pariz kao mjesto u kojemu se i oko kojega se događa ljubav, otvara kroz poglavlja vješto prikrivene odgovore na pitanja o istini, ljubavi, žudnji, moralu, obitelji, drugome, što mogu prepoznati samo suptilni, zahtjevniji i čitatelji željni dinamičnih rečenica bez fraza za upisivanje u privatne dnevnike.

"Naracija različitih govornika okupljena je oko isprepletenog ljubavnog trokuta pa autorica kroz ženski i muški pripovjedački govor dojmljivo narativizira ono poznato samo zaljubljenima, strasno traganje za međusobnom pripadnošću. Razotkriva se pri tome i jedna neobična tetovaža intimnoga koja osoban ritam svakodnevnoga opisuje različitim emotivnim stanjima, kao što su samoća, čežnja, požuda, strast, razočarenje... Polagano razotkrivajući kodove ljubavnog govora kroz blage, ali detaljne opise erotičnoga, ulazeći pri tome u prostore tjelesnoga kao biti postojanja, Marijana Dokoza upisala se u prostor oslobođene osjećajnosti u hrvatskoj ženskoj prozi. Ona pri tome osjećaj intimnosti toliko zatvoren, neprimjetan i zaključan, razlaže od svakodnevne banalne rutine, pretvarajući ga u uzbudljiv čitateljski ritual i strasne prikaze dodira, pogleda, daha... Emotivna stanja dovode se tako do jasnoće i vidljivosti, do nježnosti, topline, prepoznaje se u nekim epizodama između dvoje ljubavnika njihova uvježbanost u potiskivanju tjelesne žudnje. Žena i muškarac pri tome uživaju, žele, oni su zahtjevni, brzi i nepredvidljivi, ali i usamljeni, lomljivi i tjeskobni", otkrila je Nives Tomašević.

Književne večeri u Singenu vodila je učiteljica Hrvatske nastave Mirela Tomić i menadžerica Anela Zečević. U uvodnom dijelu stihove pjesme "Čovik koji iđe na godišnji iliti u svoj rodni kraj nije obični čovik na litnjemu odmoru" autorice Barbare Jonjić pročitala je Katarina Barjašić. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav "Happy Strings".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije