Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Lucić: Večeras smo pokazali početak jednog puta promjena koje se moraju dogoditi

U sklopu Kongresa održana su i tri radna panela. U prvom su sudjelovali i na pitanja odgovarali Andrej Lucić, Dario Magdić, fra Josip Koren i Branimir Lončar, a u drugom je o aktivnostima i Hrvatskom balu gradišćanskih Hrvata, koji će se održati u Beču 18. siječnja 2020. govorio Petar Tyran
06. prosinca 2019. u 10:28 0 komentara 96 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/7

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji, najavljen kao „test“ spremnosti Hrvata u ovoj alpskoj zemlji na zajedništvo i jedinstvo, održan je u četvrtak navečer u Austria centru u Beču u organizaciji novoutemeljene udruge Hrvatski dom Beč, na čijem je čelu hrvatski poduzetnik Andrej Lucić.

Uoči adventa Dojmljiva književno-glazbena večer u Beču

Goste i uzvanike uvodno su pozdravili domaćin Kongresa Andrej Lucić, a potom i zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji Branimir Lončar, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić te voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josip Koren.

„Počašćen sam velikim odazivom Hrvata. Hvala vam svima što ste došli i podržali nas“, rekao je Lucić, otvarajući Kongres.

„Čestitam na osnivanju Hrvatskog doma, to je očito tek mala kap u rijeci događanja koje ste najavili da će slijediti. Želim vam da ta rijeka nema kraja“, rekao je Lončar istaknuvši kako iz vlastitog iskustva dobro poznaje rad u hrvatskoj dijaspori po kontinentima i osnivanje društava. Dodao je kako je to „težak i krvav“ posao koji iziskuje mnogo truda, ali na kraju kada se uspije osjeća se neizmjerno zadovoljstvo.

„Udruga Hrvatski dom postavila si je visoke ciljeve, što ne začuđuje jer su hrvatske zajednice diljem svijeta ostavile veliki trag u kulturi, znanosti, obrazovanju, gospodarstvu, sportu i drugim područjima. Ponosni smo na sve vas, kako pripadnike hrvatskog iseljeništva u Austriji tako i gradišćanske Hrvate, pripadnike hrvatske nacionalne manjine koja već više od pola tisućljeća živi na ovom području uspješno njegujući hrvatski identitet i hrvatsku tradiciju, a istovremeno izgrađujući i obogaćujući i zajednicu u kojoj žive. Hvala Hrvatskom domu i gospodinu Luciću koji promiču ideju zajedništva, jer samo zajedništvom se mogu ostvariti rezultati“, rekao je Magdić dodavši: „Danas vam vaša domovina Republika Hrvatska može pružiti puno više kako bi vas podržala, ohrabrila i bila partner u vašim nastojanjima i aktivnostima s tendencijom da očuvate i živite hrvatsku kulturu i zajedništvo. Vjerujem da ćete i u godinama koje predstoje prepoznati i pridružiti se vašim idejama i aktivnostima brojnim programima i projektima koje upravo za vas provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske“.

Do 20. prosinca 2019. Hrvatski božićni sajam prvi put u Beču. Otvorenje pokazalo kakav je interes naših ljudi

Fra Josip Koren je rekao kako mu je „srce zakucalo od radosti“ kada je čuo da udruga Hrvatski dom i gospodin Lucić namjeravaju izgraditi Centar gdje bi se mogla okupljati cijela hrvatska zajednica.

„Upravo nam to nedostaje! Čestitam na hrabrosti, jer taj korak sigurno neće biti lagan, s obzirom na hrvatsko nejedinstvo. I to unatoč toga što svi žude za zajedništvom, slogom i priznanjem u društvu u kojem žive“, istaknuo je fra Josip, zaželjevši čelniku Hrvatskog doma „puno hrabrosti, snage od Boga i da ga neuspjesi na tom putu ne poljuljaju, a uspjesi ostave s obje noge čvrsto na zemlji“. Fra Josip je napomenuo kako Hrvatska katolička misija u Beču sljedeće godine obilježava 60. obljetnicu svog postojanja i 50 godišnjicu otkako Hrvati imaju svoju hrvatsku crkvu Am Hof u Beču.

Nakon uvodnih govora Kongres je počeo austrijskom i hrvatskom himnom u sjajnoj izvedbi mlade hrvatske sopranistice Josipe Bainac i uz pratnju profesorice violine Andree Nikolić, oboistice Ivane Nikolić i pijanista Stipe Bilića.

U bogatom i šarolikom glazbeno-zabavnom programu nastupili su brojna kulturno-umjetnička društva, kao i renomirani glazbenici, pjevači i svirači, a poseban gost večeri bili su Najbolji hrvatski tamburaši.

U sklopu Kongresa održana su i tri radna panela. U prvom su sudjelovali i na pitanja odgovarali Andrej Lucić, Dario Magdić, fra Josip Koren i Branimir Lončar, a u drugom je o aktivnostima i Hrvatskom balu gradišćanskih Hrvata, koji će se održati u Beču 18. siječnja 2020. govorio Petar Tyran, glavni urednik Hrvatskih novina. Kroz panele i program Kongresa vodio je Željko Batarilo iz udruge Hrvatski dom.

Između dva panela impresivni glazbeni nastup imali su hrvatski tenor Luka Gudelj, sopranistica Josipa Bainac, pijanist Stipe Bilić i sestre Nikolić, oboistica Ivana i violinistica i umjetnička voditeljica Andrea.

Na središnji dio Kongresa, a to je predstavljanje temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma i formiranog tima, publika je dugo morala čekati.

U trećem, od više najavljenih panela koji su morali biti otkazani jer je uvodni, a potom i kulturno glazbeni program predugo trajao, publici je predstavljen dio plana i programa rada Hrvatskog doma i tim zadužen za kulturu, mlade te obrazovanje i hrvatski jezik, u kojem su glazbenica Andrea Nikolić, Martina Horvat i Marina Turkalj, sve profesionalci o kojima će se sigurno još mnogo čuti.

Više od 200 naslova Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika predstavljena Bečanima

Iako glazbe nikada dosta, šteta je da je glavni dio programa, predstavljanje ciljeva i programa te sjajnog mladog tima Hrvatskog centra, pred kojim su, kako smo čuli, zahtjevne zadaće, potisnut u drugi plan. Tako su oni koji su došli iz prve ruke čuti o čemu se radi potisnuti u zapećak, što nije dobro jer još uvijek ima dosta i onih udruga i pojedinaca, kako u Beču tako i u drugim gradovima Austrije, koji se još nisu izjasnili o suradnji s Hrvatskim domom.

U svakom slučaju, sljedeći put organizator mora voditi računa da Kongres ne traje tako dugo u noć, jer se publika počinje razilaziti. A ovaj prvi je trajao preko pet sati! 

Bez obzira na navedene primjedbe, Kongres je bio uspješan i okupio je brojne Hrvate i hrvatske udruge na jednom mjestu i dobio snažnu potporu nazočnih na putu prema zajedništvu i jedinstvu, koje bi trebalo biti okrunjeno izgradnjom Hrvatskog doma kao kulturno-informativnog centra za sve Hrvate u Austriji. I to do kraja 2020. kako je to obećao mladi i agilni Novogradiščanac Andrej Lucić, predsjednik novoutemeljenog Hrvatskog doma u Beču i vlasnik uspješne bečke tvrtke BD koja se bavi reciklažom građevinskog otpada i gradnjom.

Turizam Jasenka Kranjčević održala predavanje o Jadranskoj izložbi u Beču 1913.

„Ne zadovoljan, nego prezadovoljan sam Kongresom i prvim okupljanjem hrvatskih udruga u Austriji. Večeras smo pokazali početak jednog puta promjena koje se moraju dogoditi. Jedinstvo tih prekrasnih hrvatskih udruga i glazbenika koji su nastupili. Odaziv Hrvata bio je ogroman. Prema našim procjenama ovdje ih je bilo nešto manje od dvije tisuće. Hvala svima koji su došli i pokazali da su uz nas. Nismo uspjeli predstaviti sav naš program, nego samo dio, ali ono što je najvažnije, sada ćemo se za Božićne blagdane posvetiti obitelji i malo odmoriti, a potom odmah na početku godine krećemo - ruku pod ruku - u nove pothvate“, rekao je Andrej Lucić za Večernji list, Fenix magazin i Hrvatski radio nakon Kongresa. Neka mu je sa srećom!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.