Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Lovac iz Potjere jedan od autora novog mađarsko-hrvatskog rječnika

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić istaknuo je da su ova dva rječnika kameni temeljci za još bolju hrvatsko-mađarsku suradnju
09. ožujka 2017. u 09:11 0 komentara 1300 prikaza
Krešimir Sučević Međeral
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

"Mađarsko-hrvatski rječnik" Krešimira Sučevića Međerala, Tatjane Vukadinović, Irine Jurović i Margit Bernadett Vuk i "Hrvatsko-mađarski rječnik" Ernesta Barića i Janje Prodan trajna su vrijednost obaju naroda i kameni temeljci za još bolju hrvatsko-mađarsku suradnju, istaknuto je jučer na predstavljanju u Mađarskome institutu u Zagrebu.

>> Sto godina Price u Pečuhu

Državni tajnik iz Ureda mađarskoga premijera Csabo Latorcai prenio je pozdrave tamošnjeg premijera Viktora Orbana podsjetivši na višestoljetne mađarsko-hrvatske odnose. 

Istaknuo je zajedničku kršćansku prošlost te podsjetio kako je sveti Ladislav utemeljio zagrebačku biskupiju. 

"Naš kralj Bela IV. sklonio se u Trogir bježeći pred Tatarima", napomenuo je dodavši kako se u Dubrovniku nalaze relikvije svetih Stjepana i Ladislava.

"Tijekom osam stoljeća, uz pojedine prijepore, mađarska je povijest bila i hrvatska, a hrvatska i mađarska povijest", naglasio je Latorcai.

Prema njegovim riječima, iz zajedničke hrvatsko-mađarske povijesti preko hrvatsko-slavonskoga bana Nikole Šubića Zrinskoga i današnja Europska unija štošta mogla naučiti.

Branka Pavić Blažetin Povodom 25. obljetnice postojanja "Hrvatski glasnik bio je prva institucija Hrvata u Mađarskoj" Mohački ophod bušara Mohački ophod bušara Hrvati u Mađarskoj: Nestao je stari način života

Istaknuo je kako nedavna istraživanja pokazuju da Mađari imaju dobre odnose sa susjedima te dodao kako su najpozitivniji odnosi s Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Podsjetio je i na dobru suradnju s hrvatskom manjinom u Mađarskoj.

Pomoćnik hrvatskoga ministra znanosti i obrazovanja Tomislav Sokol pozvao je na nastavak dobre i duboke hrvatsko-mađarske suradnje.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić istaknuo je da su ova dva rječnika kameni temeljci za još bolju hrvatsko-mađarsku suradnju.

Ti su rječnici, smatra ravnatelj Croatice iz Budimpešte Csaba Horvath, trajna vrijednost obaju naroda, a za hrvatsku zajednicu u Mađarskoj poseban kulturni događaj.

>> "Hrvatski glasnik bio je prva institucija Hrvata u Mađarskoj"

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.