Povodom 25. obljetnice postojanja

"Hrvatski glasnik bio je prva institucija Hrvata u Mađarskoj"

Branka Pavić Blažetin
Foto: Snježana Herek
1/2
27.12.2016.
u 10:03

Branka Pavić Blažetin istaknula je značajnu ulogu narodnosnih medija pri očuvanju materinjeg jezika i kulture, napomenuvši kako su oni most s domovinom

Glavna urednica tjednika Hrvata u Mađarskoj "Hrvatskog glasnika" i Medijskog centra "Croatica", Branka Pavić-Blažetin, u povodu 25. obljetnice postojanja navedenih novina, bila je gošća bečke tribine "Razgovor u Centru".

Životopis i medijsko djelovanje ove rođene Sukošanke, predstavio je glavni urednik gradišćansko-hrvatskog tjednika "Hrvatske novine" Petar Tyran. 

Između ostalog, teme su bile 25. rođendan "Hrvatskog glasnika" i položaj hrvatskog tiska u Mađarskoj, digitalizacija, brendiranje narodnosnih tjednika te potreba senzibiliziranja hrvatske javnosti i države zbog poboljšanja položaja manjinskih zajednica izvan domovine.

"Hrvatski glasnik bio je prva institucija Hrvata u Mađarskoj, a osnovao ga je Hrvatski savez nakon demokratskih promjena 1990. godine, kao partner mađarske vlasti", rekla je Pavić-Blažetin, dodavši kako je na čelu tog tjednika, koji sadržajem pune samo pet novinara, od 2005. godine.

"Ako usporedimo rad prije 25 godina i danas, to je kao nebo i zemlja. Mnogo je promjena, od medijske proizvodnje i uređivačkih postupaka do potrošnje, odnosno naših pretplatnika na koje smo ponosni", istaknula je glavna urednica, napomenuvši kako novine trenutačno imaju između 800 i 1000 pretplatnika.

"Posebnu pozornost posvećujemo novim društvenim medijima, najviše internetskom radiju 'Croatica' koji ima pet emisija tjedno i veliku slušanost, no planiramo pokrenuti i internetsku televiziju", najavila je glavna urednica Hrvatskog glasnika, ustvrdivši kako je zasada upravo ovaj brendirani narodnosni tjednik "najposjećeniji medijski proizvod" mađarskih Hrvata. Naglasila je da ga potpuno financira Mađarska iz svoga državnog proračuna.  

Nakon toga razvila se zanimljiva rasprava oko usporedbe financijske potpore narodnih manjina u Mađarskoj i Austriji, uz tvrdnju da su mađarski Hrvati u boljem položaju od onih u susjednoj Austriji.

Branka Pavić Blažetin istaknula je značajnu ulogu narodnosnih medija pri očuvanju materinjeg jezika i kulture, napomenuvši kako su oni most s domovinom.

Skupu je, između ostalih, bio nazočan i njezin suprug dr. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.

"Razgovor u Centru" organiziraju gradišćanski Hrvati HC-a i bečka podružnica HKD-a "Napredak".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije