Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Kultura Hrvata u Vojvodini – višestoljetna i raznovrsna, ali neistražena i nedostupna

U novije vrijeme bilježe se nastojanja da se na planu istraživanja kulturnoga nasljeđa učine odlučniji iskoraci
18. rujna 2019. u 19:34 0 komentara 40 prikaza
Foto: Matica

U Subotici će 20. i 21. rujna 2019., u prostorijama Pastoralnog centra Augustinianum, biti održan Međunarodni znanstveno-stručni skup na temu Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatog nasljeđa k procesima razvoja. Skup počinje u petak u 16 sati, a nastavlja se u subotu u 9.30 sati. Suorganizatori događaja su Središnjica Matice hrvatske Zagreb, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Ogranak Matice hrvatske Subotica.

Zaštita položaja Predsjednica obećala nastaviti podupirati Hrvate u Vojvodini i Srbiji

Hrvati u Srbiji su, općenito promatrano, u većini višestoljetno domicilno stanovništvo na ovome teritoriju i predstavljaju relativno heterogenu nacionalnu zajednicu, čiji pripadnici u najvećem broju žive u Vojvodini, gdje sve do danas među njima jedino i postoje organizirana i djelatna nastojanja da se vlastiti nacionalni identitet održi i razvije. 

Kulturna baština, i ona materijalna i ona nematerijalna, Hrvata u Vojvodini višestoljetna je i raznovrsna, a po obujmu je velika i bogata. No, ujedno, ona je visoko neistražena, uvelike neevidentirana i s deficitima u stručnoj obradbi. Kao takva, još uvijek je nedovoljno dostupna i malo je poznata široj javnosti. U novije vrijeme bilježe se nastojanja da se na planu istraživanja kulturnoga nasljeđa učine odlučniji iskoraci (projekti Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, Biografski leksikona Hrvata istočnog Srijema, Godišnjak Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i dr.) te da se recentno kulturno stvaralaštvo što više potiče i kvalitetno prezentira (aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, časopisi Klasje naših ravni i Nova riječ).

Svojevrsni poticaj i doprinos tim procesima hoće aktivno dati i Matica hrvatska održavanjem Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatoga nasljeđa k procesima razvoja, u suorganizaciji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. 

Zvonko Milas Intervju Hrvati u Srbiji ne ostvaruju manjinska prava, a s Kosova su se gotovo potpuno iselili

Cilj skupa jest dodatno osvijetliti pojedine dionice književne i jezične baštine, baštinske nanose vezane uz druge umjetnosti, utjecaje Matice hrvatske na kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i da svestranije sagledamo recentno kulturno stvaralaštvo i prezentaciju istog, a u perspektivama njegova razvoja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.