Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Koncertom Anastasije Kobekine i Lovre Marušića završio 15. Festival hrvatske glazbe

Čarobno i izuzetno pitko glazbeno miješanje violončela i glasovira sa snažnim solo dionicama Kobekine i Marušića polučilo je zanimljiv i atraktivan koncert
07. studenoga 2019. u 18:02 0 komentara 42 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Nastupom za pamćenje vrhunskih mladih glazbenika, ruske violončelistice Anastasije Kobekine (25) i jednog od najdarovitijih hrvatskih pijanista novog naraštaja Lovre Marušića (27) u koncertnoj dvorani bečke Starogradske vijećnice završen je u utorak navečer 15. Festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem je od 19. listopada do 5. studenoga izvedeno pet sjajnih koncerata raznih glazbenih žanrova.

Miroslav Piplica 'Trebaš vezu da svoj u inozemstvu teško stečeni novac uspiješ uložiti kod kuće'

Virtuozni glazbeni performans ovog zanimljivog rusko-hrvatskog dua koji je maestralno izveo djela svjetskih glazbenih velikana Beethovena, Schumanna, Brahmsa, Piazzolla i našeg Rudolfa Matza, razdragana bečka publika nagradila je iza svakog izvedenog djela burnim i dugotrajnim aplauzom i povicima ''bravo'', a na kraju i višestrukim pozivima na bis.

Ukratko, ničega nije nedostajalo, od impresivnog glazbenog dijaloga i usklađenosti i virtuoznosti izvođača, preko beskompromisno servirane komorne glazbe nabijene pozitivnom energijom koja je stalno podizala emocionalne pragove nazočnih, do odlične interakcije glazbenika s publikom.

Čarobno i izuzetno pitko glazbeno miješanje violončela i glasovira sa snažnim solo dionicama Kobekine i Marušića polučilo je zanimljiv i atraktivan koncert, ne samo za nazočne glazbene znalce, nego i za širu publiku u kojoj je bilo i dosta Austrijanaca koji su uživali u muziciranju visokog glazbenog i profesionalnog dometa.

Koncert za pamćenje Virtuozni Zvjezdan Ružić oduševio bečke jazz-sladokusce

„Prezadovoljan sam prijamom bečke publike i ovim intimnim koncertnim prostorom zavidne akustike i, iskreno rečeno, i meni je ovo bio jedan od mojih najljepših koncerata. Sretan sam da sam u Anastasiji, koja je moja prijateljica od malih nogu i poznajem je još iz školskih dana, našao partnera s kojim u komornoj glazbi mogu podijeliti emocije i kvalitetu. Ovo je bila naša prva glazbena suradnja i čast mi je bila s njom nastupiti jer unatoč tome što je mlada, već je poznato ime i nastupa s vodećim svjetskim orkestrima i virtuozima, kao jučer primjerice s Marijinskim teatrom i glasovitim ruskim dirigentom Vareijem Georgijevim“, rekao je pijanist Marušić za Večernji list nakon koncerta. Posebno je zahvalio svom menadžeru Danijelu Gašparoviću da je dobio priliku nastupiti upravo u europskom i svjetskom glazbenom središtu u Beču i bio uvršten u festivalski program.

„Večerašnji nastup ovog sjajnog koncertnog dua bila je točka na „i“ ovogodišnjem mini-jubilarnom izdanju Festivala hrvatske glazbe u Beču, koji je ponudio publici 5 koncerata u prestižnim bečkim glazbenim prostorima i pokazao ne samo Austrijancima nego i našim Hrvatima da iz Hrvatske dolaze jake mlade glazbene snage koje diljem svijeta promoviraju hrvatsku glazbenu baštinu i glazbenike“, rekao nam je umjetnički voditelj Festivala Josip Nalis dodavši:

„Jedan od njih je i pijanist Lovro Marušić, koji je ušao u 25 najboljih na Beethovenovom natjecanju u Bonnu, koje kreće kroz mjesec dana. O njemu, ali i o našoj stranoj gošći Anastasiji Kobekini, koji su večeras pokazali da među njima postoji ne samo prijateljska nego i glazbena kemija, sigurno će se još mnogo čuti. Posebno me se dojmila dubina izvedbe i glazbenog iščitavanja Matzove skladbe Elegija, prepoznatljive po narodnoj temi 'Vehni, vehni fijolica'.“

Nalis je istaknuo kako će se sljedeći 16. Festival hrvatske glazbe u Beču održati u prvoj polovici 2020. godine, u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe, i to „više u koncertnoj nego u festivalskoj formi“.

Europska turneja Publika u bečkom Musikvereinu ovacijama ispratila Zagrebačku filharmoniju

Prema Nalisovim riječima, festival hrvatske glazbe u Beču koji se razvio u glazbenu manifestaciju koja nudi kulturnu ponudu visoke razine, ove godine svojim su nastupima uveličali, uz Marušića i Kobekinu. i sjajni mladi pijanist Ivan Krpan, Zagrebački kvartet, Zvjezdan Ružić sekstet i ansambl Dialogos, na čelu s pjevačicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić. Završnom bečkom koncertu nazočan je bio i opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Silvio Kus. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.