Egidije Bulešić

Izložba u Italiji o pulskom mladiću

book.hr
03.10.2019.
u 10:42

Plaću je dijelio na tri dijela: obitelji, braći u sjemeništu i siromasima. Umro je na glasu svetosti u pulskoj bolnici 1929. godine

Župnik iz Vodnjana mons. Marijan Jelenić predvodio je u nedjelju 30. rujna koncelebriranu misu u talijanskoj župi Ramuscello, nedaleko od Pordenona, gdje je gostovala izložba "90. godišnjica smrti Sl. B. Egidija Bulešića 1905. – 1929." Naime, u župi Ramuuscello župnikovao je vlč. Eugenio Bulešić, brat pokojnog Egidija, gdje im je i obiteljska grobnica.

Župnik Jelenić govorio je o polivalentnoj svetosti našeg mladića iz Pule koji je u postupku za proglašenje blaženim. Istaknuo je njegovu uzornu obitelj s devetero djece koju je svojim radom prehranjivao samo otac Franjo, zaposlen u pulskom vojnom brodogradilištu Arsenalu.  

Egidije je u pulskom brodogradilištu s 13 tisuća zaposlenih i zadojenih ateizmom kao naučnik u nekoliko godina promijenio stav prema vjeri. Brinuo se za pulsku nezbrinutu djecu, za mornare za vrijeme služenja u mornarici na ratnom brodu "Dante Alighieri", za siromašne, udaljene od Crkve, za bolesne, za napuštenu djecu i nepismene. 

Plaću je dijelio na tri dijela: obitelji, braći u sjemeništu i siromasima. Umro je na glasu svetosti u pulskoj bolnici 1929. godine. O njemu su objavljeni životopisi više autora. I završen je postupak za proglašenje blaženim. 

Mons. Jelenić posebno je naglasio kako je, za novo vrijeme, Drugi vatikanski koncil u Dekretu o laicima pozvao laike na odgovornost za Crkvu i svijet. Egidije je sve pojedinosti toga dekreta živio i prije Koncila i uzor je bez premca. Dragocjen je, posebno mladima, koji traže uzore. Događaju je prisustvovao i Marcello del Zotto, gradonačelnik općine Sesto al Reghena.

Župnik Jelenić s članovima Odbora za Egidijevo proglašenje blaženim Walterom Arzaretti i Ritom Cosliani obišao je nekoliko župa u Italiji koje očekuju izložbu o našem kandidatu za oltar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije