Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Izašla dvojezična knjiga o Brujima

Pjevač Joško Vlašić u toj knjizi remizira četiri desetljeća djelovanja Bruja iz osobnoga gledišta.
03. veljače 2021. u 10:00 0 komentara 47 prikaza
Foto: Hrvatska matica iseljenika

U ediciji lex liszt12 pojavila  se knjiga "Bruji. 40 ljeto Krowodnrock". Riječ je o publikaciji, koju su izdali članovi Bruja, Joško Vlašić i Toni Perušić, na ukupno 180 stranica ispisuje biografiju glazbenog banda i borbu Gradišćanskih Hrvata za vlastitu kulturu i jezik, uz ostalo i na primjeru tekstova pjesama Bruja.

SOLIDARNOST AUSTRIJANACA Gradišćanski vatrogasci iz Pandrofa i Novog Sela donirali Banovini građevinski materijal

Pjevač Joško Vlašić u toj knjizi remizira četiri desetljeća djelovanja Bruja iz osobnoga gledišta. Različiti autori i autorice, koji su pratili Bruje kroz desetljeća – i to publicistica Anita Malli, psihijatar Rudolf Karazman, novinar Petar Ty Pran, lingvist Rudolf de Cillia i etnomuzikologinja Ursula Hemetek –  iz različitih perspektiva analiziraju značenje Bruja za narodnu/hrvatsku grupu.

Svi oni naglašavaju važnost Bruja kao pokretača nove narodne svijesti između asimilacije i nacionalizma i zastupnicima višejezičnoga Gradišća. U drugom dijelu knjige  tiskane su note i tekstovi svih pjesama, a priložena je i kompaktna ploča s dvjema novim pjesmama, koje su Bruji napisali prilikom 40. obljetnice postojanja banda.

Omotnicu s portretima pet članova Bruja oblikovao je slikar Wolfgang Horwath. Knjiga je izdana dvojezično -na hrvatskom i njemačkom jeziku, piše Hrvatska matica iseljenika. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.