Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ivanjski krijes okupio brojnu dijasporu iz Kanade, SAD-a, Australije...

Kišno vrijeme nije utjecalo na proslavu i sve je obavljeno u duhu tradicije i svetkovine sv. Ivana
02. srpnja 2019. u 12:40 0 komentara 231 prikaza
Foto: Zdravko Salopek
Pogledajte galeriju 1/8

Tradicionalna proslava blagdana svetog Ivana Krstitelja održana je u Desmericama nedaleko od Ogulina. Ovaj kraj na rubu Like, Gorskog kotara i Korduna okružuje Velika Kapela, čuvena planina Klek, Krpel, Veljun i drevni grad Modruš. Tako lijepa priroda s jezerom Sabljaci i rodnom kućom Ivane Brlić Mažuranić prava je oaza za ljetni odmor i mamac za domaće i strane turiste. Ogulin je bremenit s raznim kulturnim sadržajima, a u ljetnim mjesecima, na otvorenoj pozornici uz Frankopansku kulu, gotovo se uvijek ponešto događa. U večernjim satima ovdje nastupaju mnoga kulturno umjetnička društva, tamburaški i vokalno instrumentalni sastavi iz mnogih gradova i mjesta Lijepe Naše.

Utemeljitelj HBZ-a Kako je škola u Ogulinu dobila ime po Bernardu Luketichu

Proslava blagdana sv. Ivana u Desmericama je višegodišnja tradicija. Ovdje još i danas mnoga djeca se imenuju s imenom ovog sveca, tako da su Ivani, Ivane i Ivanke te njihove obitelji pokrenuli gradnju kapelice sv. Ivana Krstitelja. Mještani su rado podržali prijedlog te pod vodstvom Mjesnog odbora na čelu s Ivicom Francetićem izgradili kapelicu kao središnje mjesto proslave koja se svake godine održava 24. lipnja. 

Uz ovogodišnje misno slavlje, koje je predvodio vlč. dr. Željko Blagus, ogulinski dekan, uz koncelebraciju vlč. Ante Luketića, priređeno je svenarodno slavlje uz glazbu VIS-a "Impulse". Ovu tradicionalnu proslavu svetog Ivana krasi veliki krijes koji se pali s dolaskom mraka na brežuljku podno kapelice. Tako je vatra vidljiva iz mnogih mjesta i sela koja okružuju Desmerice, pa i dalje. 

Krijes je doista veselje za djecu i odrasle. Uz stručno pripremljeno drvo, složeno u stožer visine desetak metara, te prisustvo vatrogasne postrojbe, paljenje se obavlja putem dvije ili tri baklje. Paljenje krijesa počinje točno u 22 sata, a baklje se dodjeljuju visokim gostima koji su prisutni i uveličavaju slavlje. Oni bakljama pale vatru. Ovogodišnja čast paljenja krijesa u Desmericama pripala je zamjenicima gradonačelnika grada Ogulina – Ivani Salopek Šumonji i Danielu Vukelji te Franji Bertoviću, potpredsjedniku Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Bernard M. Luketich Zahvala U Zagorju pokraj Ogulina otkrivena bista Bernarda M. Luketića

Proslava je bila doista divna i vesela. Slavlje je zbližilo i osvježilo sjećanja na mnoge iseljenike ovog kraja iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, europskih zemalja i daleke Australije, ali i iz mnogih gradova diljem Lijepe Naše. Kišno vrijeme nije utjecalo na proslavu i sve je obavljeno u duhu tradicije i svetkovine sv. Ivana. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.