Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Irski političar potvrdio: 'Hrvati su kod nas vrlo uspješna i marljiva zajednica'

S obzirom na slično iskustvo Irske s irskim iseljeništvom, nada se da će se jednoga dana i Hrvati i Irci vratiti u svoju domovinu
26. listopada 2018. u 09:26 1 komentara 546 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske jučer je održan sastanak s izaslanstvom Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva.

Zrakoplov Lijepa priča Vratili se iz Irske i sada su 'svoji na svome'

Uz razmjenu iskustava u području dijaspore te izlaganje djelokruga rada Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, državni tajnik Milas naglasio je kako je upravo pitanje povijesti, identiteta i baštine, zastupljeno u području dijaspore, poveznica između iseljenika i njihove domovine. Također, predstavio je programe i projekte putem kojih Ured dodjeljuje sredstva i pomaže Hrvatima u Bosni i Hercegovini, hrvatskoj nacionalnoj manjini i iseljeništvu kao i iskorake Ureda od posljednjeg sastanka, pri čemu je posebno izdvojio projekte Korijeni i Domovina, Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske te studij Leadershipa na Ekonomskom fakultetu. 

Nj. E. John Brassil, voditelj Irsko-hrvatske parlamentarne skupine, istaknuo je kako Irska i Hrvatska imaju status emigracijskih zemalja te da su Hrvati u Irskoj vrlo uspješna i marljiva zajednica, a s obzirom na slično iskustvo Irske s irskim iseljeništvom, nada se da će se jednog dana i Hrvati i Irci vratiti u svoju domovinu.

Zvonko Milas Veliko iskustvo dijaspore Predsjednik Donjeg doma irskog parlamenta: Hrvati će se vraćati u svoju domovinu

Uz voditelja Irsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva, izaslanstvo su činili Nj. E. Kevin O’Keeffe, Nj. E. Maria Byrne, senatorica, Nj. E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj, Eileen Lawlor, Houses of the Oireachtas i Bernard Vrban iz veleposlanstva Irske u Hrvatskoj, dok su ispred Središnjeg državnog ureda na sastanku bili Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika, Dražena Arar, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, Dario Magdić, načelnik Sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske te Dina Rukavina, viša stručna savjetnica u Službi za provedbu i nadzor natječaja i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske.

  • cigrovski.darko:

    Odlični radnici, stručnjaci, samo im ne dajte da kadroviraju i naravno dobrog gazdu. Ni slučajno pravo glasa, jer su naivni ko ribe.