Ljetna škola Domovina

'I sada više nisam siguran – gdje je dom i potpuno razumijem sintagmu blaženo neznanje'

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
23.09.2019.
u 22:05

Bio sam u zemlji koja prihvaća vlastitu prošlost umjesto da bježi od nje, u zemlji čija hrana liječi

Na trećoj konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka predstavljen je projekt Ljetne škole Domovina, nastao u suradnji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i ACAP-a.

Polaznici prvog naraštaja Domovine, zajedno s Borisom Vilićem, dekanom Sveučilišta Rider u New Jerseyu i Croatianom Orešković, savjetnicom s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore, obratili su se prisutnima na panelu u kojem su objasnili koncept projekta te učinak koji je Domovina imala na sudionike.

"Ljetna škola Domovina nije bila ono što sam očekivao ili čemu sam se nadao. Očekivao sam da ću učiti o povijesti svoje obitelji, ali umjesto toga sam postao član druge obitelji koja mi je postala jednako bliska. Bio sam u zemlji koja prihvaća vlastitu prošlost, umjesto da bježi od nje, u zemlji čija hrana liječi, a ne čini čovjeka bolesnim, u kojoj zabava i umjetnost slave ljudski duh, umjesto da ga degradiraju, gdje je vjera dio svakodnevnog života, a ne otrgnuta od njega. I sada više nisam siguran – gdje je dom i potpuno razumijem sintagmu 'blaženo neznanje' jer sam nakon Domovine u stanju stalne želje: želje za pjevanjem pjesama čije riječi ne razumijem, želje za hodanjem prastarim ulicama, za plutanjem u slanom, jedinstvenom plavom Jadranskom moru, želje za dubokim i iskrenim osjećajem zahvalnosti koju nam je svaki domaćin iskazao, ali najviše želje za druženjem s polaznicima koji su kroz ovaj put, u kojem sam upoznao sebe, postali obitelj", rekao je Alexander Krilic McArthy.

Tijekom konferencije organiziran je posjet clevelandskoj klinici, čiji je predsjednik Uprave Hrvat dr. sc. Tomislav Mihaljević, koji se također obratio sudionicima konferencije.

Na konferenciji je sudjelovala i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u te niz istaknutih dužnosnika iz Republike Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije