Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatski filmovi na festivalu Mecal Pro u Barceloni

Na festivalu, koji se održava od danas pa do 11. travnja, prikazuje se i retrospektiva filmova nastalih u produkciji ili distribuciji zagrebačkog Bonobostudija, izvijestio je HAVC
24. ožujka 2022. u 08:00 0 komentara 3 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke prikazat će se u sklopu natjecateljskog programa 24. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog i animiranog filma Mecal Pro u Barceloni

Na festivalu, koji se održava od danas pa do 11. travnja, prikazuje se i retrospektiva filmova nastalih u produkciji ili distribuciji zagrebačkog Bonobostudija, izvijestio je HAVC

Dješkin film prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa animiranog filma, a publika će ga u Barceloni imati priliku pogledati 25. ožujka. Svjetsku premijeru doživio je na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije.

Otada je prikazivan i nagrađivan na nizu festivala diljem svijeta, uključujući one u Ottawi, gdje je nagrađen za najbolji scenarij (Marko Dješka), španjolskoj Valenciji, gdje se ovjenčao nagradom za najbolji kratkometražni film te u Manchesteru, gdje je osvojio posebno priznanje.

Nastao je u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. Za distribuciju filma u Hrvatskoj zadužen je Bonobostudio. 

Kako se ističe,  upravo je toj hrvatskoj produkcijskoj i distribucijskoj kući posvećen i poseban program na festivalu Pro Mecal u Barceloni,  jer su njihovi su kratki filmovi konstanta na tom festivalu. 

- U ovoj restrospektivi moći ćemo uživati u odabranim višestruko nagrađivanim animiranim radovima nastalima raznim tehnikama - najavljuje Pro Mecal. 

Prikazat će se filmovi "Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića i Ivane Pipal, "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, "Levitacija" Marka Meštrovića, "Noćna ptica" Špele Čadež, "Otac" Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Asparuha Petrova, Veljka Popovića, Rositse Raleve i Dmitryja Yagodina, "Biciklisti" Veljka Popovića i "Ona koja mjeri" Veljka Popovića. 

Retrospektiva Bonobostudija na rasporedu je 27. ožujka, u Francuskom institutu u Barceloni. 

Mecal Pro je festival namijenjen kratkoj formi koji je tijekom godina postao jedan od najvažnijih manifestacija tog tipa u Španjolskoj. Zalaže se za promicanje vidljivosti i promociju kratkometražnih filmova, a posvećen je poticanju talenata u nastajanju putem raznih događanja i nagrada namijenjenim mladim autorima. Ove godine donosi više od 350 naslova.

hrvati u čileu Hrvati u Čile došli po zlato, a 'iskopali' moć IN MEMORIAM Preminulom dr. Seršiću spomen obilježje hrvatske zajednice u Austriji i znanstveni skup gradišćanskih Hrvata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.