Panel-rasprava u Beču

'Hrvatska mora pokrenuti reforme, a uspjeh Plenkovićeve Vlade ovisit će o tome hoće li uspjeti pomiriti prošlost, sadašnjost i budućnost'

Kamo kormilari Hrvatska
Foto: Snježana Herek
1/6
02.02.2017.
u 09:53

Opći zaključak svih sudionika panela bio je da Vlada Republike Hrvatske ide u dobrom smjeru, što budi optimizam u nastavak razvoja domovine

"Kamo kormilari Hrvatska, najmlađa članica Europske unije, nakon novih izbora", naziv je panel-rasprave održane u Europskoj kući u Beču, upriličene povodom obilježavanja 100 dana Plenkovićeve Vlade. 

U zanimljivoj raspravi, u kojoj su austrijski i međunarodni panelisti imali mnogo više pozitivnih riječi o Hrvatskoj od onih iz domovine, sudjelovali su Vedran Džihić iz austrijskog Instituta za međunarodnu politiku, Paul Rübig, austrijski zastupnik u Europskom parlamentu, Christoph Schöfböck iz CEO Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Goste su uvodno, kratkim osvrtom na dosadašnja hrvatska postignuća i izazove koji stoje pred domovinom, pozdravili Jörg Wojahn, voditelj predstavništva Europske komisije u Austriji i domaćini skupa – Nikolaus Berlakovich, predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Beču i zastupnik Narodne stranke u austrijskom saveznom Parlamentu, i predsjedavajući IDM-a Erhard Busek. 

"Povratak nacionalizma u Hrvatsku tema je koja posebno brine Europsku uniju", rekao je Wojahn, napomenuvši kako je zajednički interes cijele regije promicanje mira suradnje i europejstva.

"Naše zemlje imaju tradicionalno dobre odnose i ponosni smo na to da je Austrija mogla pomoći Hrvatskoj na njezinu europskom putu", istaknuo je Berlakovich.

Napomenuo je i kako je "Godina hrvatske kulture u Austriji" izuzetno važna ne samo za kulturnu razmjenu dviju zemalja nego i šire, s obzirom na važnu ulogu koju naša zemlja kao članica Europske unije ima u regiji.

"Moj je dojam da je Hrvatska na mnogim područjima na dobrom putu, ali posao nije završen, pred njom stoji još niz izazova, posebno u regiji", naglasio je Busek.

Vedran Džihić otkrio je kako je Plenkovićeva Vlada mnogo stabilnija od prethodne i da će njezin uspjeh ovisiti o tome hoće li uspjeti pomiriti prošlost, sadašnjost i budućnost. 

Dodao je da Hrvatska, kao članica Europske unije i lider u regiji, mora osigurati stabilnost zemlje, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost te pokrenuti reforme usmjerene na gospodarski rast. 

Pohvalio je poreznu reformu nove hrvatske Vlade, osjetno smanjenje deficita u zemlji, istaknuvši pri tome pozamašan javni dug Hrvatske i alarmantnu stopu nezaposlenosti mladih, koja iznosi 45,9 posto, kao najveći državni problem. 

Upozorio je na nestabilnost regije na jugoistoku Europe i eksplozivnu situaciju između Srbije i Kosova, izuzetno zategnute odnose Srbije i Hrvatske, uz opasku da je premijer Plenković "svojim tonom uspio primiriti situaciju". 

Spomenuo je i da su ostala neriješena pitanja u Bosni i Hercegovini te u regiji.

"Sukobe treba rješavati dizanjem ruku kao u Europskom parlamentu, a ne upiranjem prsta u nekoga", naglasio je europarlamentarac Rübig. 

Dodao je kako je prednost Hrvatske u tome što Plenković dobro poznaje Europsku uniju i njezine programe.

Poreznu reformu nove hrvatske Vlade nazvao je "velikim korakom u pravom smjeru", istaknuvši kako je za Republiku Hrvatsku ulazak u Europsku uniju "put koji je mora nanovo pozicionirati". 

Izrazio je i nadu da će domovina uskoro ući i u Europsku monetarnu uniju.

O budućim mogućnostima Hrvatske govorio je bankarski stručnjak Schöfböck, analizirajući makroekonomske pokazatelje naše zemlje u kojoj posluje i austrijska banka "Die Erste".  

Što se tiče uvođenja eura, napomenuo je kako je za jedne to iluzija, a za druge realnost budući da je Hrvatska "izuzetno euroizirana zemlja".

Istaknuo je kako Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, počinje osjećati prve rezultate članstva, sve bolje povlači sredstva iz europskih fondova te ubrzava gospodarski rast. 

Najkritičniji što se tiče Hrvatske bio je sveučilišni profesor Zakošek, koji je govorio o političkom razvoju tijekom 2016. godine. Naglasio je kako je riječ o "autoritativnom i nacionalističkom konceptu politike". 

Posebno oštro kritizirao je Karamarkov HDZ, a dotaknuo se i "Orbanizacije u Mađarskoj" i "fundamentalistički usmjerenih katoličkih snaga" u Poljskoj, povlačeći paralele sa situacijom u Hrvatskoj. 

Opći zaključak svih sudionika panela bio je da Plenkovićeva Vlada ide u dobrom smjeru i da je bolja od prethodne Oreškovićeve, što budi optimizam da se nastavlja razvoj Hrvatske.

Raspravu su organizirali austrijski Institut za Podunavlje i središnju Europu i Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču, u suradnji sa zastupništvom Europske komisije i Informativnim uredom Europskog parlamenta u Austriji, Institutom za međunarodnu politiku u Beču te austrijskom bankom "Die Erste".

Razgovor je vodio bečki novinar Nedad Memić, a skupu je bila nazočna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

Komentara 1

DU
Deleted user
06:02 05.02.2017.

Banda ljevičarska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije