Roko Mišetić

'Hrvatska ima dužu povijest migracija pa se svaki novi val odražava puno negativnije'

Autobusi
Luka Stanzl/PIXSELL
13.09.2019.
u 00:34

Faktori poput rastuće dostupnosti informacija, veće mobilnosti te boljeg poznavanja jezika značajno pridonose iseljavanju

U ovotjednom broju Glasa Koncila objavljen je razgovor s prof. dr. sc. Rokom Mišetićem, demografom s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Mišetić je naglasio kako nema razvoja bez kvalitetne i stabilne demografske politike te ocijenio pozitivnim pokretanje novog studijskog usmjerenja na Sveučilištu u Zagrebu koje će se baviti demografijom i hrvatskim iseljeništvom.

"Sa svakom promjenom vlasti pokušava se uvesti novi pristup demografskoj obnovi, što nije dobro jer u tome moramo uspostaviti nacionalni konsenzus. Želimo li se razvijati, moramo imati kvalitetnu, dugoročnu i stabilnu demografsku politiku, moramo provoditi mjere te politike bez obzira na to koja je stranka na vlasti. Oko toga ne bi trebalo biti prijepora", rekao je Mišetić, koji otvaranje prvog studija demografije i iseljeništva u Hrvatskoj smatra pozitivnim. 

Pojasnio je da Hrvatska ima dužu povijest migracija, pa se svaki novi val puno negativnije na nju odražava nego na neku državu koja nema takvo povijesno nasljeđe. Faktori poput rastuće dostupnosti informacija, veće mobilnosti te boljeg poznavanja jezika značajno pridonose iseljavanju.

Dotaknuo se Izraela i Irske kao primjera zemalja s velikim iseljeništvom: "Neke njihove korake i modele možemo modificirati i prilagođavati. Možemo i moramo se u Hrvatskoj više koristiti potencijalom iseljeništva. Nismo dovoljno iskoristili entuzijazam koji se pojavio s povratničkim valom devedesetih".

U intervjuu je bilo riječi o modelima populacijske politike, prijedlozima strategije demografske revitalizacije te strateške agende EU u koju je Hrvatska uspjela ugraditi pitanje demografije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije