Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Hrvatska ima dužu povijest migracija pa se svaki novi val odražava puno negativnije'

Faktori poput rastuće dostupnosti informacija, veće mobilnosti te boljeg poznavanja jezika značajno pridonose iseljavanju
13. rujna 2019. u 00:34 0 komentara 37 prikaza
Autobusi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U ovotjednom broju Glasa Koncila objavljen je razgovor s prof. dr. sc. Rokom Mišetićem, demografom s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Mišetić je naglasio kako nema razvoja bez kvalitetne i stabilne demografske politike te ocijenio pozitivnim pokretanje novog studijskog usmjerenja na Sveučilištu u Zagrebu koje će se baviti demografijom i hrvatskim iseljeništvom.

Mjesta još ima Demografija i hrvatsko iseljeništvo od rujna na Hrvatskim studijima

"Sa svakom promjenom vlasti pokušava se uvesti novi pristup demografskoj obnovi, što nije dobro jer u tome moramo uspostaviti nacionalni konsenzus. Želimo li se razvijati, moramo imati kvalitetnu, dugoročnu i stabilnu demografsku politiku, moramo provoditi mjere te politike bez obzira na to koja je stranka na vlasti. Oko toga ne bi trebalo biti prijepora", rekao je Mišetić, koji otvaranje prvog studija demografije i iseljeništva u Hrvatskoj smatra pozitivnim. 

Pojasnio je da Hrvatska ima dužu povijest migracija, pa se svaki novi val puno negativnije na nju odražava nego na neku državu koja nema takvo povijesno nasljeđe. Faktori poput rastuće dostupnosti informacija, veće mobilnosti te boljeg poznavanja jezika značajno pridonose iseljavanju.

Dotaknuo se Izraela i Irske kao primjera zemalja s velikim iseljeništvom: "Neke njihove korake i modele možemo modificirati i prilagođavati. Možemo i moramo se u Hrvatskoj više koristiti potencijalom iseljeništva. Nismo dovoljno iskoristili entuzijazam koji se pojavio s povratničkim valom devedesetih".

Podaci iz 1960. Udba je u svojoj kartoteci emigracije imala oko 150 tisuća dosjea

U intervjuu je bilo riječi o modelima populacijske politike, prijedlozima strategije demografske revitalizacije te strateške agende EU u koju je Hrvatska uspjela ugraditi pitanje demografije. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.