HUMANITARNA AKCIJA

Hrvatska djeca iz Gradišća u ruhu Sveta tri kralja predsjedniku Austrije čestitala Novu godinu

Foto: Petar Tyran
1/2
31.12.2021.
u 13:46

U hrvatskoj kršćanskoj tradiciji Sveta tri kralja označavaju svršetak božićnoga vremena.

U sklopu akcije “Sveta tri kralja” (DKA), koju svake godine organizira mladež austrijske Katoličke crkve, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen primio je u bečkom Hofburgu skupinu mladih gradišćanskih Hrvata iz Novog Sela (Neudorf) u sjevernom Gradišću.

Preobučeni u sjajne plaštove Sveta tri kralja, po kršćanskoj tradiciji nazvanih Gašpar, Melkior i Baltazar, gradišćansko-hrvatska djeca su Van der Bellenu i njegovoj supruzi Doris Schmidauer, pjevajući pjesmu “Pohvaljen budi Jezuš Kristuš. Tri kralja jahaše s onih sunčani stran…”,  na hrvatskom i njemačkom jeziku, prenijela božićni blagoslov i zaželjela zdravu i uspješnu Novu godinu. I po drevnom običaju uručila im tri simbolična poklona: tzv. Trokraljski čaj i kekse, proizvode tvrtke Fairtrade i portret dječaka domoroca iz Amazonije. Za razliku od Gašpara, Melkiora i Baltazara koji su Isusa, kada su ga uspjeli pronaći prateći betlehemsku zvijezdu darovali s tamjanom kao Boga, zlatom kao kralja i plemenitom masti - smirnom kao čovjeka.

Portretom dječaka domoroca iz Amazonije, darivatelji su htjeli istaknuti kako je ove godine u fokusu DKA prikupljanje novca za medicinsku i obrazovnu pomoć stanovništvu Amazonske prašume u Brazilu, koje se pokušava obraniti od iskorištavanja drugih i razaranja okoliša u kojem živi. Jedan od središnjih ciljeva DNA je i očuvanje prašume kao “zelenih pluća Zemlje”, kako bi se uspjelo zaštiti klimu i spriječile klimatske promjene diljem svijeta.

Foto: Petar Tyran

U čestitarskoj skupini iz Novog Sela, gdje je većinsko stanovništvo hrvatsko, bilo je petero mladih gradišćanskih Hrvata: Mara, Bernhard, Johanna, Nico i Hannah. Čestitarski pohod “pjevajućih zvjezdara” Van der Bellenu završio je u veselju. Svi, kako su potom izjavili, su ponosni da je austrijski predsjednik upravo njih ugostio i da su imali priliku predati mu poklone u skladu s kršćanskom tradicijom.

“Izuzetno je važno da se je ova Akcija, unatoč koroni, mogla i ove godine održati”, rekao je Van der Bellen, pozdravivši uvodno svoje mlade goste sljedećim riječima:

“Lijepo je da ste ovdje i da ćete nam danas prenijeti vaš blagoslov Sveta tri kralja. Srdačno dobrodošli i hvala vam što ste nas posjetili”.

“Donatorice i donatore se, kako sam čuo, smatra četvrtim kraljem. To pokazuje koliko je važno zajedništvo i zajedničko djelovanje svih ljudi, posebno u krizi”, istakao je austrijski predsjednik, kojim je potom čestitarima predao papirnati zamotuljak sa svojim prilogom, nije bilo vidljivo kojim, ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji “ Trikraljskih pjevajućih zvjezdara” poznatih u Austriji kao “die Sternsinger”.

I kod nas u Hrvatskoj se njeguje taj običaj i u nekim predjelima oni se zovu trikraljski zvjezdari, a u Dalmaciji koledari.
U hrvatskoj kršćanskoj tradiciji blagdan Sveta tri kralja, Bogojavljenje i Vodokršće slavi se 6. siječnja i označava svršetak božićnoga vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije