Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatski festival 'Crofest' održan u Detroitu

Ovo slavlje hrvatske kulture i tradicijskih običaja, ovdje u gradu automobilske industrije, održava se već više od dva desetljeća a pod pokroviteljstvom i organizaciji Hrvatskog folklornog ansambla „Nova nada“
09. ožujka 2022. u 15:59 0 komentara 234 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/8

Nakon dvogodišnjeg stanke, pozornica Hrvatskog festivala u Detroitu, ponovno je bila ozvučena s lijepom tamburaškom glazbom, ukrašena lepršavim i višebojnim narodnim nošnjama te veselim poskočicama folklorne baštine. 

Ovo slavlje hrvatske kulture i tradicijskih običaja, ovdje u gradu automobilske industrije, održava se već više od dva desetljeća a pod pokroviteljstvom i organizaciji Hrvatskog folklornog ansambla „Nova nada“. Čelna osoba ovog ansambla je Steve Talan koji obnaša gotovo sve funkcije, počevši od učitelja-instruktora kola i tamburice, koreografa, odborničke i organizatorske dužnosti. Svojim talentom, energijom i jednostavnošću plijeni sve koji ga okružuju te odaje lik pravog vođe koji je drži hrvatsku naseobinu aktivnom i na okupu. A, centar ovih okupljanja je Američko-hrvatski dom (American Croatian Hall) u Warren, MI u vlasništvu odsjeka 351 „Zora“ i Hrvatska crkva „Sv. Lucije“ u Troy, MI.
    
Detroit se ponosi s tri hrvatska kulturno umjetnička društva u svom gradu. Uz Novu nadu (osnovana 1995) tu su još „Detroit Star Junior Tamburitzans“ (od 1971.) i Detroit Tamburitzan Orchestra“ koji djeluje već 65 godina uzastopno. Nova nada u svojim redovima ima 30 članova a ponosi se sa svojim mnogobrojnim nastupima i putovanjima kroz Ameriku, Kanadu, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Austriju. Pod vodstvom umjetničkog direktora Steve Talan, Nova nada usko surađuju s mnogim kulturno-umjetničkim društvima u domovini Hrvatskoj, kako bi u svoj program uvela i na pozornici izvela što izvornije narodne pjesme i plesove.
    
Otvaranje CroFesta 2022. bilo je dosta emotivno zbog čudnovatog rata u Ukrajini. Naime, gost festivala bio je Kulturno-umjetnički ansamble „Echo Of Ukraine“ pod vodstvom glazbene direktorice Annie Czubatyj, koji je uz američku i ukrajinsku himnu izveo vrhunski program usprkos ratnom divljaštvu njihovih susjeda u Ukrajini. 
    
Potom je domaćin “Nova Nada” izveo “Plesovi iz Like” a za kraj “Jastrebarsko veselje”. U festivalskoj priredbi još su nastupili: Detroit Tamburitza Orchestra, Detroit Star Junior Tamburizans, Tamburaški zbor “Žumberčani” iz Clevelanda i “Vesele Česke Tance” ili Malina češki plesači. Za nastavak večeri, zabave i veselja brinuo se je Tamburaški sastav “Zadnja stanica” iz Steeltona iz Pensilvanije. 

IZBORNA REFORMA Uputili otvoreno pismo: Iseljeničke udruge diljem svijeta traže jednakopravnost Hrvata u BiH Javni poziv Država osigurala pet milijuna kuna za projekte Hrvata u iseljeništvu PRIZNANJE PIONIRU DVOJEZIČNOSTI Mag. Martinu Živkoviću u Beču uručeno visoko hrvatsko državno odličje 'Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića'
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.