Pennsylvania

Hrvati u Farrellu: Rudnike i željezare zamijenili su tamburicom – ali samo nakratko

Foto: Franjo Bertović
1/13
12.09.2019.
u 14:04

Željezara je uspješno radila do 1992. godine, no zbog pada proizvodnje promijenila je vlasnike pa danas ipak uspješno posluje pod imenom Swiss Steel Duferco

Krajem kolovoza održano je još jedno tamburaško i hrvatsko kulturno slavlje u sjeverozapadnom dijelu Pennsylvanije, u gradiću Farrell. 

Ovo mjesto ima dugu povijest vezanu s dolaskom Hrvata na sjevernoamerički kontinent krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Rudnici i željezare širom su otvarale vrata mladim i fizički spremnim doseljenicima iz Europe, pa tako i naše domovine Hrvatske. U okolici su nicala naselja, etničke organizacije, crkve i domovi. To su bila utočišta doseljenika nakon dugog radnog vremena i mjesto duševne okrijepe. 

Godine 1901. ovdje je započela s radom željezara Roemer Works of Sharon Steel Corporation, a po industrijalcu Jamesu A. Farrellu grad mijenja ime iz South Sharona u Farrell. Željezara je uspješno radila do 1992. godine, no zbog pada proizvodnje promijenila je vlasnike pa danas ipak uspješno posluje pod imenom Swiss Steel Duferco.

Već u studenome 1899. godine osnovan je odsjek 126 "Slava Bogu/Glory to God" u South Sharonu, a za prvog predsjednika izabran je Nikola Dančulović. Odsjek se odmah pridružio tadašnjoj Hrvatskoj zajednici (danas Hrvatskoj bratskoj zajednici u Americi). Nedugo potom niknula su još dva odsjeka na ovom području i to odsjek 342 "Anđeo čuvar" koji je vodio Frank Bayer i odsjek 187 "Slavno ime Isusovo" s odsječnim predsjednikom Antonom Pintarom. 

Razlozi za više odsjeka u Farrellu i Sharonu u to vrijeme bila su nerazvijena prometna sredstva. Uglavnom se hodalo pješice. Međutim, već 1921. odsjek 342 udružuje se s odsjekom 126, a 1925. i odsjek 187 ulazi u udruženje. Tada je odlučeno da udruženje nastavi kao odsjek 126, ali da nosi ime "Slavno ime Isus". Tako osnažen odsjek ostavio je i ostavlja uočljive tragove u čuvanju i širenju hrvatske kulturne baštine i narodnih običaja na spomenutom području. 

Ovdje su održane brojne kulturne i sportske priredbe, a vrijedne radničke ruke sagradiše i Hrvatski dom. U domu se i danas čuje milozvučna tamburica. O tome brine predsjednik Fred Husnick sa suprugom Rose (Puškarić) i drugim odsječnim odbornicima i članovima.

Husnickovi, i sami glasoviti tamburaši te glazbeni direktori zbora "Veseljaci", okupili su u nedjelju 25. kolovoza više od 100 tamburaša u Farrellu. Na pozornicu hrvatskog doma popeli su se zborovi: domaćini "Veseljaci", "Od srca" iz Youngstowna, "St. George" iz Cokeburga, "Sveti Nikola" iz Ambridgea, "Sacred Heart" iz McKeesporta, "Žumberčani" iz Clevelanda, "Penn Sembles" iz Versaillesa i "Sevdah" iz Conwaya. Doista je bilo dojmljivo vidjeti toliko tamburaša i pjevača na okupu koji su zadivili publiku sa svojom svirkom i pjesmom. Za zabavu je svirao ženski Tamburaški sastav "Noćne sove" iz Youngstowna.

Da bi sve proteklo po našim starim-dobrim običajima, pečena janjetina i svinjetina s ražnja, pripremljena u blizini samog doma, bila je najbolji mamac s prekrasnim mirisom da prolaznike ili Amerikance iz susjedstva dovede u Hrvatski dom na ručak i druženje uz zvuke tamburice. Oni, koji su pristigli prekasno, u kuhinji su mogli isprobati ostale hrvatske specijalitete uz osjetno gostoprimstvo i zabavu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije