Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvati u Farrellu: Rudnike i željezare zamijenili su tamburicom – ali samo nakratko

Željezara je uspješno radila do 1992. godine, no zbog pada proizvodnje promijenila je vlasnike pa danas ipak uspješno posluje pod imenom Swiss Steel Duferco
12. rujna 2019. u 14:04 0 komentara 359 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/13

Krajem kolovoza održano je još jedno tamburaško i hrvatsko kulturno slavlje u sjeverozapadnom dijelu Pennsylvanije, u gradiću Farrell. 

Proslava Socijalna mreža HBZ-a omiljena i milenijskoj generaciji

Ovo mjesto ima dugu povijest vezanu s dolaskom Hrvata na sjevernoamerički kontinent krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Rudnici i željezare širom su otvarale vrata mladim i fizički spremnim doseljenicima iz Europe, pa tako i naše domovine Hrvatske. U okolici su nicala naselja, etničke organizacije, crkve i domovi. To su bila utočišta doseljenika nakon dugog radnog vremena i mjesto duševne okrijepe. 

Godine 1901. ovdje je započela s radom željezara Roemer Works of Sharon Steel Corporation, a po industrijalcu Jamesu A. Farrellu grad mijenja ime iz South Sharona u Farrell. Željezara je uspješno radila do 1992. godine, no zbog pada proizvodnje promijenila je vlasnike pa danas ipak uspješno posluje pod imenom Swiss Steel Duferco.

Lijepa priča Zvuci tamburice održani u kanadskom Londonu. Plesni podij bio je pun, unatoč lošem vremenu

Već u studenome 1899. godine osnovan je odsjek 126 "Slava Bogu/Glory to God" u South Sharonu, a za prvog predsjednika izabran je Nikola Dančulović. Odsjek se odmah pridružio tadašnjoj Hrvatskoj zajednici (danas Hrvatskoj bratskoj zajednici u Americi). Nedugo potom niknula su još dva odsjeka na ovom području i to odsjek 342 "Anđeo čuvar" koji je vodio Frank Bayer i odsjek 187 "Slavno ime Isusovo" s odsječnim predsjednikom Antonom Pintarom. 

Razlozi za više odsjeka u Farrellu i Sharonu u to vrijeme bila su nerazvijena prometna sredstva. Uglavnom se hodalo pješice. Međutim, već 1921. odsjek 342 udružuje se s odsjekom 126, a 1925. i odsjek 187 ulazi u udruženje. Tada je odlučeno da udruženje nastavi kao odsjek 126, ali da nosi ime "Slavno ime Isus". Tako osnažen odsjek ostavio je i ostavlja uočljive tragove u čuvanju i širenju hrvatske kulturne baštine i narodnih običaja na spomenutom području. 

Mississauga Proslavljen 46. Dan Zajedničara, federacije koja je ispunila san i očekivanja svojih utemeljitelja

Ovdje su održane brojne kulturne i sportske priredbe, a vrijedne radničke ruke sagradiše i Hrvatski dom. U domu se i danas čuje milozvučna tamburica. O tome brine predsjednik Fred Husnick sa suprugom Rose (Puškarić) i drugim odsječnim odbornicima i članovima.

Husnickovi, i sami glasoviti tamburaši te glazbeni direktori zbora "Veseljaci", okupili su u nedjelju 25. kolovoza više od 100 tamburaša u Farrellu. Na pozornicu hrvatskog doma popeli su se zborovi: domaćini "Veseljaci", "Od srca" iz Youngstowna, "St. George" iz Cokeburga, "Sveti Nikola" iz Ambridgea, "Sacred Heart" iz McKeesporta, "Žumberčani" iz Clevelanda, "Penn Sembles" iz Versaillesa i "Sevdah" iz Conwaya. Doista je bilo dojmljivo vidjeti toliko tamburaša i pjevača na okupu koji su zadivili publiku sa svojom svirkom i pjesmom. Za zabavu je svirao ženski Tamburaški sastav "Noćne sove" iz Youngstowna.

Desmerice Ivanjski krijes okupio brojnu dijasporu iz Kanade, SAD-a, Australije...

Da bi sve proteklo po našim starim-dobrim običajima, pečena janjetina i svinjetina s ražnja, pripremljena u blizini samog doma, bila je najbolji mamac s prekrasnim mirisom da prolaznike ili Amerikance iz susjedstva dovede u Hrvatski dom na ručak i druženje uz zvuke tamburice. Oni, koji su pristigli prekasno, u kuhinji su mogli isprobati ostale hrvatske specijalitete uz osjetno gostoprimstvo i zabavu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.