Naslovnica Vijesti

HRT 5 emitirat će se za iseljeništvo u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Novome Zelandu

Namjera je uredništva u što skorije vrijeme sadržaje ponuditi i na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku kako bi se Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učinilo bliskom ne samo mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, nego i strancima.
29. prosinca 2017. u 20:51 9 komentara 7379 prikaza
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak 1. siječnja pokreće Peti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti.

20 godina unijanskog Ženskog kluba u New Yorku proslava 20 godina unijanskog Ženskog kluba u New Yorku

Pristup satelitskomu signalu bit će moguć u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i na Novome Zelandu, a emitirat će specijalizirane sadržaje namijenjene hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti, odabir sadržaja četiriju HRT-ovih nacionalnih televizijskih programa te izbor iz arhivskoga materijala Hrvatske radiotelevizije. Među sadržajima namijenjenima Hrvatima izvan Republike Hrvatske i međunarodnoj javnosti bit će televizijske vijesti na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku te dokumentarne serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor u kojima je portretirana sudbina iseljenih Hrvata, povratnika i stranaca u Republici Hrvatskoj. Na rasporedu će biti i dokumentarni sadržaji koji prate povijesne veze između Republike Hrvatske i svijeta i bilježe vrijednost hrvatske kulturne baštine te specijalizirana emisija za hrvatske manjine i iseljeništvo, odnosno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Namjera je uredništva Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) u što skorije vrijeme spomenute sadržaje ponuditi i na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku kako bi se Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učinilo bliskom ne samo mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, nego i strancima. Osmosatni program, koji će sadržavati približno devedeset minuta specijaliziranih sadržaja na dan, emitirat će se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone i područja sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika.

Pokretanjem novoga programa ispunjava se obveza Hrvatske radiotelevizije koja proizlazi iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske prema kojoj javni medijski servis ima zadaću što bolje informirati Hrvate diljem svijeta i međunarodnu javnost kako bi se promicale hrvatske kulturne, tradicijske, prirodne, turističke i brojne druge posebnosti.

Uspostavom toga programa, čiji će sadržaji biti dostupni i s pomoću multimedijske usluge HRTi, Hrvatska radiotelevizija uključuje se i u trend članica Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU), koje emitiraju satelitski televizijski program.

Među EBU-ovim članicama koje dosad nisu pokrenule takav program trenutačno je svega nekoliko država među kojima su Slovenija, Češka, Slovačka, Danska te Bosna i Hercegovina. Podrobnije podatke o programskome rasporedu Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) od ponedjeljka 1. siječnja bit će moguće pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr, na podstranicama raspored.hrt.hr te na teletekstu.

Novi Zeland maorska dobrodošlica Brojni Hrvati ostvarili su svoj životni san u zemlji 'na kraju svijeta' Oni su se vratili Djeci je ovdje odlično. Kada ih pitamo žele li se vratiti u Venezuelu, odmah kažu 'ne' Jagoda Marinić suradnica gradonačelnika Heidelberga Najpoznatija i najtraženija Hrvatica u Njemačkoj: Dio Nijemaca je uvijek bio ksenofoban i misle da je sad njihov trenutak
  • Polarus:

    Dakle, nastavljamo i dalje bacat pare... Očigleno nesposobni biseri na HRT-u nemaju pojma za IPTV... Svaka čast uhljebi...

  • Igggy:

    Po programu se više i tak ne razlikuju od Laudato TV-a. Zašto to moramo plaćati???

  • jocker-3:

    Kakve li gluposti,stvarno u HRT rade neznalice....ako mi možemo gledati strane programe po želji,tako isto i drugi mogu gledati naše,ako žele,a vjerojatno neće htjeti,jer naša HRT nema kaj pametno pokazati....