Nagrada Hrvatskog centra

Heinz Grausam dobitnik »Metrona« za 2022. godinu

Dobitnik nagrade "Metron" 2022.
Foto: Petar Tyran
14.03.2023.
u 12:55

Nagradu "Metron" Hrvatskog centra u Beču za 2022. godinu dobio je Austrijanac Heinz Grausam. Svojim je angažmanom za hrvatsku manjinsku zajednicu u Gradišću i Beču pisao je hrvatsku povijest od 1968. do danas

Jednoglasnom odlukom sedmeročlanog žirija, Austrijanac Heinz Grausam dobitnik je Kulturne nagrade Hrvatskog centra u Beču, »Metron« za 2022. godinu. I to unatoč tomu što nije Hrvat, niti je hrvatskog podrijetla. Ali svojom angažmanom za hrvatsku manjinsku zajednicu u Gradišću i Beču, "ispisao je hrvatsku povijest", kako je to slikovito istakao glavni urednik Hrvatskih novina, Petar Tyran. Grausam je, odlučivši se nastaniti u Celindorfu u Gradišću 1968. godine, selu s većinskim hrvatskim stanovništvom, počeo se zanimati za hrvatski jezik i kulturu.

"Počeo je i pohađati tečaj hrvatskog jezika Školske sekcije unutar Hrvatsko-gradišćanskog kulturnoga društva (HGKD) u Beču u Schwindgasse 14. Bio je član društvenoga zbora „Otvorena srca“ i član proširenoga odbora HGKD-a. Iako rođeni Austrijanac, tako je dobro naučio hrvatski da je po preseljenju u Gradišće, u Celindof, inzistirao na tome da ljudi u krčmi s njim govore hrvatski, jer je on taj koji je došao u hrvatsku zajednicu. U Celindofu se pridružio Tamburici Celindof od utemeljenja 1990. godine i naučio svirati na tamburi, a naravno time je naučio i cijeli repertoar hrvatskih pjesama. Dugi niz godina je bio ne samo aktivni član nego i predsjednik Tamburice Celindorf", stoji u priopćenju Hrvatskog centra u Beču.

Isti izvor ističe kako je "njegov angažman za hrvatstvo, za hrvatski jezik i tamburicu kulminirao 2001. godine kada su Heinza Grausama izabrali na dužnost potpredsjednika Hrvatskog kulturnog društva (HKD), s nadležnošću za sjeverno Gradišće, s koje se je povukao 2015. godine. Kao idealist, Grausam se je uvijek rado angažirao u svojem slobodnom vremenu u društvu i rado pohađao i nadalje pohađa priredbe različnih društava, kako u Gradišću tako i u Beču. Time što je naučio hrvatski upoznao je i bogatu hrvatsku kulturu i običaje gradišćanskih Hrvata. U domaćem Celindofu je bio aktivan i u komunalnoj politici i bio je član općinskoga savjeta (SP)". Dakle, iz svega iznesenoga jasno je da Kulturna nagrada Hrvatskog centra "Metron" za 2022. godinu odlazi u prave ruke. Svečano uručenje nagrade dobitniku Heinzu Grausamu biti će u proljeće ove godine u Hrvatskom centru u Beču.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije