U MOSTARU

Grlić Radman: Izborni zakon BiH je štetan za Hrvate, hitno ga treba izmijeniti

Gordan Grlić Radman
Denis Kapetanovic/Pixsell
05.11.2020.
u 14:18

Za hrvatskog člana BiH Predsjedništva na izborima 2018. godine izabran je Željko Komšić dominantno glasovima tri i pol puta brojnijih Bošnjaka od Hrvata.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u ponedjeljak u Mostaru političke predstavnike triju naroda u BiH na izmjenu Izbornoga zakona ove zemlje tvrdeći da su sadašnje odredbe štetne za tamošnje Hrvate jer omogućavaju nametanje političkih predstavnika.

"Budućnost BiH ovisi o dogovoru Srba, Hrvata i Bošnjaka. Politički lideri sva tri naroda trebaju se dogovoriti o budućnosti zemlje, a ovdje vidimo da Izborni zakon ide na štetu hrvatskoga naroda i da ga treba mijenjati", rekao je Grlić Radman novinarima uoči predavanja na Sveučilištu u Mostaru kojega je održao na temu "25 godina Daytona".

Ministar Grlić Radman je dodao kako je Daytonski sporazum izmijenjen na štetu Hrvata čime je omogućeno da im primjerice člana BiH Predsjedništva biraju drugi narodi. Pozvao je na provedbu odluke Ustavnoga suda BiH kojima bi se zajamčilo da predstavnike u kolektivno Predsjedništvo države i Dom naroda biraju tri naroda bez mogućnosti preglasavanja.

"Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda i promjenu Izbornog zakona koji će jamčiti sva tri naroda i ostalim građanima birati vlastite predstavnika na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Upravo je tročlano Predsjedništvo zamišljeno kao rezultat biranja predstavnika pojedinih naroda, a što sada zapravo nije slučaj. To želimo da se promijeni i da se poštuje duh Daytonskog sporazuma i njegove formulacije kako je upravo dogovoreno prije 25 godina", istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u BiH organizira niz predavanja, tribina i događaja kojima se obilježava četvrt stoljeća od Daytonskog mirovnoga sporazuma koji je dogovoren nakon trotjednih pregovora 21. studenog 1995. u Zračnoj bazi Wright Patterson u Daytonu kod Ohioa u SAD-u kojim je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini.

Za hrvatskog člana BiH Predsjedništva na izborima 2018. godine izabran je Željko Komšić dominantno glasovima tri i pol puta brojnijih Bošnjaka od Hrvata.

"U ovoj prelijepoj zemlji treba se osigurati da se svaki narod osjeća kao svoj na svome, te da može ostvarivati vlastita prava, birati predstavnike. Ako mi u Republici Hrvatskoj stalno slušamo da postoji nezadovoljstvo Hrvata u BiH, onda znači da nešto nije u redu", dodao je Grlić-Radman. Po njegovim riječima, Hrvatska je i snažni zagovaratelj euroatlantskoga puta Bosne i Hercegovine, te joj je cilj "stabilna, funkcionalna i prosperitetna" zemlja.

"Ono što je je vrlo važno je da Bosna i Hercegovina odgovara općim formulacijama i duhu Daytonskog sporazuma i aneksa IV. ustava BiH koji je temeljni pravni akt koji uređuje konstitutivnost i jednakost triju naroda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog", dodao je.

On se tijekom dana susreo i s vodstvom Sveučilišta u Mostaru gdje je održao predavanje. Rektor Zoran Tomić se zahvalio na potpori Republici Hrvatskoj kazavši da je to presudno zbog čega je ova jedina javna visokoškolska ustanova na kojoj se u BiH nastava odvija na hrvatskome jeziku lider u obrazovnome i znanstvenom procesu.

"Bez 250 profesora koji stalno dolaze iz Republike Hrvatske, bez financijske potpore ovo sveučilište ne bi bilo kao što je danas jedno od najboljih u Bosni i Hercegovini, pa i okruženju kad su u pitanju standardi u visokom obrazovanju", istaknuo je rektor Tomić.

Ključne riječi

Komentara 1

FT
fra.tetka
16:00 12.11.2020.

Opet se mješate u Bosnu.Ostavite Bosnu Bosancima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije