Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Film 'Mare' redateljice Andree Štake osvojio nagradu Prix de soleure

Solothurner Filmtage festival osnovan je 1966. u švicarskom gradu Solothurnu, predstavlja reprezentativni izbor švicarskih igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova te je jedan od najrelevantnijih kulturnih događaja u zemlji.
04. veljače 2021. u 10:00 0 komentara 74 prikaza
Foto: Screenshot

Na 56. izdanju švicarskog Solothurner Filmtage festivala koji se održao u online obliku od 20. do 27. siječnja, švicarsko-hrvatska koprodukcija ‘Mare’ redateljice Andree Štake osvojila je nagradu Prix de soleure odnosno Grand Prix festivala.

SOLIDARNOST AUSTRIJANACA Gradišćanski vatrogasci iz Pandrofa i Novog Sela donirali Banovini građevinski materijal

Solothurner Filmtage festival osnovan je 1966. u švicarskom gradu Solothurnu, predstavlja reprezentativni izbor švicarskih igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova te je jedan od najrelevantnijih kulturnih događaja u zemlji. Inače, na festivalu je objavljeno da je Mare za Švicarsku filmsku nagradu 2021. nominirana u čak tri kategorije: najbolji film, najbolji scenarij i najbolji zvuk.

Podsjetimo, film Mare svoj je festivalski put započeo prošle godine na Berlinaleu, da bi potom bio prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu gdje je ovjenčan sa dva priznanja: nagradom CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Nakon Sarajeva, film Mare otvorio je Pulski filmski festival, a nakon toga prikazan je na brojnim festivalima diljem zemlje i svijeta.

 

Mare je treći dugometražni film hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić, prenosi Hrvatska matica iseljenika. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.