Naslovnica Vijesti

Dobri odnosi Hrvatske i Mađarske na korist manjina

Istaknuti projekti, na čijoj se realizaciji radilo dulje vrijeme, a koji su pri kraju, jesu izgradnja učeničkog doma pri Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku, završetak izgradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu, kao i završetak izgradnje Hrvatskog doma u Pečuhu
11. siječnja 2018. u 08:19 0 komentara 233 prikaza
Zvonko Milas
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i supredsjedatelj hrvatskog dijela hrvatsko-mađarskog Međuvladina mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina, održao je sastanak s Ferencom Kalmárom, povjerenikom ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske za razvoj politike susjedstva i supredsjedateljem mađarskog dijela međuvladina Mješovitog odbora. 

Odobrena sredstva Projektima iseljenika u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi 1,3 milijuna kuna

Tema sastanka bila je priprema 14. sjednice Međuvladina mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj.

Milas i Kalmár razgovarali su o tematici koja će biti razmatrana na predstojećoj sjednici te su sa zadovoljstvom naglasili kako je većina usvojenih preporuka s prethodne 14. sjednice ostvarena. 

Istaknuti projekti, na čijoj se realizaciji radilo dulje vrijeme, a koji su pri kraju, jesu izgradnja učeničkog doma pri Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku, završetak izgradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu, kao i završetak izgradnje Hrvatskog doma u Pečuhu 

Tijekom susreta pokazana je otvorenost za nastavak dobre suradnje te je naglašeno da Hrvatska i Mađarska imaju visoke standarde za ostvarivanje manjinskih prava.

Domaćin 14. sjednice koja će se održati početkom ožujka ove godine je Mađarska. Na sastanku je ujedno planirano da će se sjednica održati u Budimpešti, a dan prije najavljeno je svečano otvaranje Hrvatskog doma i Hrvatskog kazališta u Pečuhu. 

Državni tajnik Milas napomenuo je kako Hrvatska i Mađarska imaju vrlo dobre bilateralne odnose te je izrazio uvjerenje da će se dobrosusjedski odnosi dviju država razvijati i dalje u najboljem smjeru, čemu svakako daju veliki doprinos pripadnici manjina.

Završena prva sjednica Savjet Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske Saziv Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH PREMIJER PLENKOVIĆ Želimo jedinstvo hrvatskog naroda ma gdje živio Most na Usori Više od sto tisuća hodočasnika Hrvati iz BiH mole pomoć Hrvatske u gradnji mosta na Usori
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.