U spomen na hrvatskog velikana

Dubrovčani nisu zaboravili Ruđera Boškovića

Ruđer Bošković
Foto: Veleposlanstvo RH u Austriji
01.11.2016.
u 10:55

Vijenac ovom slavnom misliocu svjetskog glasa, koji je cijeli svoj život ostao vezan uz rodni Dubrovnik, postavili su članovi izaslanstva Hrvatsko-austrijskog društva na čelu s Brankom Martinović Vuković

Povodom blagdana Svih svetih rimokatolici diljem svijeta posjećuju grobove svojih najmilijih i prigodno ih ukrašavaju. 

Jedan vijenac postavljen je ovih dana ispod spomen-ploče Ruđera Boškovića, podignute još davne 1952. godine na staroj zgradi Sveučilišta u Beču gdje je poznati hrvatski matematičar, astronom, fizičar i filozof živio od 1756. do 1760. i 1763. Tada je stvarao svoje najveće djelo "Teorija prirodne filozofije".

Vijenac ovom slavnom misliocu svjetskog glasa, koji je cijeli svoj život ostao vezan uz rodni Dubrovnik, postavili su članovi izaslanstva Hrvatsko-austrijskog društva na čelu s Brankom Martinović Vuković.

U pratnji su bili predstavnici njihove sestrinske udruge – Austrijsko-hrvatskog društva u Beču.

Postavljanju je prisustvovala i Maja Mozara, voditeljica Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku te Domagoj Marić, savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji.

Komentara 2

MI
miso
15:58 01.11.2016.

U proljeće prošle godine na konferenciji u Beču predložio sam uvođenje nove mjerne jedinice s nazivom 'boskovic', sa znakom mjerne jedinice B, za fizikalnu veličinu izotopni ili Soddyev broj, koji bi se označavao simbolom S. To je ogroman i svjetski važan događaj, koji će proslaviti našeg Ruđera Boškovića, Hrvatsku, Europu, kao i Institut Ruđer Bošković. Bilo bi tada osam osnovnih mjernih jedinica; kg, m, s, A, K, cd, mol, B. Osnovne mjerne jedinice su u rangu dvadesetak Nobelovih nagrada odjednom, jer je do danas dodijeljeno oko 200 Nobelovih nagrada za fiziku, a samo je 8 osnovnih mjerni jedinica, pa odatle već linearnom podjelom dođemo do 25 puta većeg značaja osnovne mjerne jedinice od Nobelove nagrade, a da ne kažem da je to i puno značajnije. Prema tom prijedlogu svaki izotop dobije svoj jedinstveni broj S=(Z+N/1000) [B], gdje je Z atomski broj dotičnog elementa, N je broj neutrona u njegovoj jezgri. Primjerice jedan od 37 izotopa zlata, Au, atomskog broja Z=79, s 94 neutrona u njegovoj jezgri nosio bi oznaku S=(79+94/1000) [B]= 79,094 boskovica, itd. za svih preko 3200 do danas otkrivenih izotopa, a svako malo pronađe se neki novi izotop.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije