Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dragocjeni pladanj s vrčem iz Dubrovnika na izložbi u New Yorku

Taj predmet jedina je umjetnina na njujorškoj izložbi koja dolazi iz Hrvatske, a prije izlaganja u muzeju Metropolitan pladanj i vrč su tijekom ljetnih mjeseci 2019. godine restaurirani u Beču
15. studenoga 2019. u 08:28 0 komentara 323 prikaza
Foto: IKA

U sklopu izložbe „Making marvels: Science and Splendor at the Courts of Europe" („Stvaranje ushićenja: znanost i raskoš na europskim dvorovima") u muzeju Metropolitan u New Yorku izložen je i dragocjeni pladanj i vrč iz Moćnika dubrovačke katedrale Gospe Velike. Riječ je o najrafiniranijemu zlatarskom predmetu u manirističkome stilu u Dubrovniku, a vjerojatno i čitavoj Hrvatskoj, kojega je oko 1550. godine izradio slavni majstor Peter Kuster iz Nürnberga, grada koji je bio jedan od središta europskoga zlatarstva.

Vremeplov Evo kako su se naši iseljenici okupljali 1979. u New Yorku

Pladanj s vrčem izrađen je od pozlaćenoga srebra i ukrašen je naturalistički oblikovanim životinjama i biljkama (zmijama, ribama, gušterima, kornjačama, puževima, rakovima) izrađenim tehnikom lijevanja prema prirodi i potom obojenim. Do sad nije pouzdano utvrđeno točno vrijeme i način njegovog dolaska u Dubrovnik, a u inventaru dubrovačke katedrale Gospe Velike prvi put se spominje 1779. godine. Iz starijih putopisa poznato je da je, uz ostale dragocjenosti katedralnoga Moćnika i riznice, ovaj komplet posebno privlačio pažnju svih posjetitelja, a o njemu se pripovijedalo i nekoliko legendi. Od nedavno je taj pladanj s vrčem dio postava umjetnina u Biskupskoj palači.

Svaka čast! Hrvati iz New Yorka mogu biti ponosni! Marko Pranić postigao je magisterij iz dogmatske teologije

Taj predmet jedina je umjetnina na njujorškoj izložbi koja dolazi iz Hrvatske, a prije izlaganja u muzeju Metropolitan pladanj i vrč su tijekom ljetnih mjeseci 2019. godine restaurirani u Beču u radionici konzervatorice – restauratorice Valentine Ljubić Tobisch i to isključivo financijskim sredstvima Metropolitan muzeja i Dubrovačke biskupije uz suradnju Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku. Izložba „Making marvels: Science and Splendor at the Courts of Europe” bit će publici otvorena od 25. studenoga 2019. do 1. ožujka 2020. godine, a prati je opsežan katalog.

 | Autor : IKA Foto: IKA

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.