Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dirljiv susret i prvo slavlje mise na hrvatskom jeziku

Ovomjesečni susret u Lillu obogaćen je misnim slavljem u gradu Mons u Belgiji. Tamo je, naime, u sklopu NATO-ovih snaga stacioniran i jedan kontingent Hrvatske vojske
15. studenoga 2018. u 10:40 0 komentara 118 prikaza
Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Hrvatska katolička misija Pariz vodi duhovnu skrb o Hrvatima koji žive na sjeveru Francuske. Jednom mjesečno sveta misa slavi se u crkvi Gospe Lurdske u gradu Lille. Na misnom slavlju okupi se 60-ak vjernika koji rado sudjeluju molitvom i pjesmom. Nakon sv. mise slijedi redovito druženje u dvorani pokraj crkve. Tu se izmjenjuju iskustva i prave planovi za sljedeće susrete.

Pariz Leo Junek U Gradu Svjetlosti živio je veliki hrvatski slikar pariških motiva

Ovomjesečni susret u Lillu obogaćen je misnim slavljem u gradu Mons u Belgiji. Tamo je, naime, u sklopu NATO-ovih snaga stacioniran i jedan kontingent Hrvatske vojske. Stoga je, nakon slavlja u Lillu, sv. misa slavljena i unutar baze u vojnoj kapeli. Okupilo se 30-ak pripadnika Hrvatske vojske i članova njihovih obitelji koji tamo žive. Bio je to dirljivi susret i prvo slavlje sv. mise na hrvatskom jeziku u tom mjestu. Zatim smo druženje nastavili za obiteljskim stolom.

U ponedjeljak su se na misnom slavlje u Bruxellesu okupili naši sportaši koji igraju u belgijskim klubovima. Sv. misa slavljena je u franjevačkoj crkvi u kojoj živi i pastoralno djeluje fra Tomo Anđić, voditelj Hrvatske katoličke misije Bruxelles.

Hrvatske misije Trideset godina mise na hrvatskom jeziku u Bochumu

Na povratku u Pariz posjetio sam sestre Služavke malog Isusa koje rade u Domu za starije osobe Notre Dame de la Paix u mjestu Audregnies na samoj granici Belgije i Francuske. U njihovoj kapeli slavio sam sv. misu i zadržao se sa sestrama u ugodnom razgovoru. Nakon ovog bogatog duhovnog iskustva vratio sam se u našu parišku misiju.

 

don Stjepan Lončar, voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.