Nakon jednogodišnje stanke

Čuvari hrvatske baštine u Americi: 54. Omladinski tamburaški festival Kulturne federacije HBZ-a

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, ilustracija
1/2
22.06.2022.
u 18:55

Festivalske priredbe se svake godine sele iz jednog grada u drugi, gdje se obično nalaze veće područne ili mjesne hrvatske zajednice

Nakon jednogodišnje stanke zbog pandemijskih ograničenja - sastajanja i kretanja, ponovno će se oglasiti zvuci tamburice i pojaviti lepršavost narodnih nošnji iz mnogih kulturnih krajeva Lijepe Naše, na pozornici u lijepom i povijesnom gradu Baltimore, MD. Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice utemeljena je 1967. godine a prvi omladinski i tamburaški festival održan je u Des Plaines, u Illinoisu.

Festivalske priredbe se svake godine sele iz jednog grada u drugi, gdje se obično nalaze veće područne ili mjesne hrvatske zajednice. To vole djeca i roditelji ovih ansambala jer se upoznavaju s drugih hrvatskim naseobinama, stvaraju nova prijateljstva i promiču kulturnu baštinu i tradicijske običaje Hrvata. Kroz pedesetčetiri godine umrežen je gotovo cijeli sjevernoamerički kontinent u ovo kulturno slavlje, uključujući i naš Zagreb, u domovini Hrvatskoj. 

Trinaest kulturno umjetničkih društava iz SAD-a i Kanade pojaviti će se na festivalskoj pozornici Marriott Waterfront Hotela i izvesti svoje dobro pripremljene programe za dvodnevni festival. Podsjećamo vas da u ovim omladinskim zborovima nastupaju djeca od 3 do 19 godina starosti. Predivno je vidjeti, tu američku i kanadsku mladost, hrvatskog podrijetla, kako u svojim rukama drže tamburicu, sviraju, plešu i pjevaju pjesme svojih pradjedova, koji se doseliše ovdje, gotovo više od jednog stoljeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije