Zajednica povratnika Hrvatske

Predlažu novi Zakon o ratom stradalim područjima

Zajednica povratnika Hrvatske
Foto: Branimir Bradarić
1/2
13.02.2018.
u 09:16

Zamislili su da ulagači koji žele poslovati u općinskim ili gradskim gospodarskim zonama od lokalne samouprave dobiju tu mogućnost bez javnog natječaja i da im se zemljište daruje.

Zajednica povratnika Hrvatske pokrenula je inicijativu za donošenje novog Zakona o ratom stradalim područjima koji bi, kako kažu, trebao zaustaviti demografsku katastrofu s kojom se suočavaju dijelovi Hrvatske. 

Predsjednik zajednice Josip Kompanović naglasio je kako tijekom procesa povratka nije bilo dovoljno samo obnoviti stanove i kuće, odnosno da se nije vodilo računa o gospodarstvu i otvaranju radnih mjesta.

"Zbog toga nam se sada događa ova demografska katastrofa te smo prisiljeni donositi vatrogasne i hitne mjere kako bismo sačuvali ono što se može sačuvati. Osmislili smo cijeli niz poticajnih mjera namijenjenih gospodarstvenicima i ulagačima kako bi došli na ova područja, ovdje otvorili nova radna mjesta i zaposlili ljude", rekao je Kompanović.

Govoreći o predloženim mjerama, napomenuo je kako su preuzeli neka dobra iskustva koja su se već primjenjivala u Hrvatskoj i koja su se pokazala kao kvalitetna. 

Zamislili su da ulagači koji žele poslovati u općinskim ili gradskim gospodarskim zonama od lokalne samouprave dobiju tu mogućnost bez javnog natječaja i da im se zemljište daruje. Predlažu i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za proizvodne objekte, kao i oslobađanje od plaćanja svih općinskih ili gradskih poreza tijekom prvih dviju godina. Jedna od mjera koju predlažu jest i neplaćanje poreza na dobit. Predlažu povećanje povrata poreza kao i povećanje plaća kadrovima.

"Svakako smo otvoreni i za druge prijedloge, a sve kako bismo došli do najboljeg mogućeg rješenja. Neophodna nam je široka podrška jer ovo sami ne možemo. U dva navrata razgovarali smo i s premijerom te stekli dojam kako i on podržava donošenje naše aktivnosti. Međutim, sve staje u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova", otkrio je naš sugovornik, najavljujući kako će inicijativa Zajednice biti prezentirana i u drugim dijelovima Hrvatske.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zaključio je kako svaki prijedlog treba saslušati i naglasio da jedinice lokalne samouprave, kao i županija, već provode razne mjere, čime potiču ulagače na suradnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije