Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predlažu novi Zakon o ratom stradalim područjima

Zamislili su da ulagači koji žele poslovati u općinskim ili gradskim gospodarskim zonama od lokalne samouprave dobiju tu mogućnost bez javnog natječaja i da im se zemljište daruje.
13. veljače 2018. u 09:16 0 komentara 920 prikaza
Zajednica povratnika Hrvatske
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/2

Zajednica povratnika Hrvatske pokrenula je inicijativu za donošenje novog Zakona o ratom stradalim područjima koji bi, kako kažu, trebao zaustaviti demografsku katastrofu s kojom se suočavaju dijelovi Hrvatske. 

Darko Pervan Steve Jobs drvne industrije Kralj laminata od Hrvatske planira napraviti Švedsku

Predsjednik zajednice Josip Kompanović naglasio je kako tijekom procesa povratka nije bilo dovoljno samo obnoviti stanove i kuće, odnosno da se nije vodilo računa o gospodarstvu i otvaranju radnih mjesta.

"Zbog toga nam se sada događa ova demografska katastrofa te smo prisiljeni donositi vatrogasne i hitne mjere kako bismo sačuvali ono što se može sačuvati. Osmislili smo cijeli niz poticajnih mjera namijenjenih gospodarstvenicima i ulagačima kako bi došli na ova područja, ovdje otvorili nova radna mjesta i zaposlili ljude", rekao je Kompanović.

Govoreći o predloženim mjerama, napomenuo je kako su preuzeli neka dobra iskustva koja su se već primjenjivala u Hrvatskoj i koja su se pokazala kao kvalitetna. 

Zamislili su da ulagači koji žele poslovati u općinskim ili gradskim gospodarskim zonama od lokalne samouprave dobiju tu mogućnost bez javnog natječaja i da im se zemljište daruje. Predlažu i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za proizvodne objekte, kao i oslobađanje od plaćanja svih općinskih ili gradskih poreza tijekom prvih dviju godina. Jedna od mjera koju predlažu jest i neplaćanje poreza na dobit. Predlažu povećanje povrata poreza kao i povećanje plaća kadrovima.

"Svakako smo otvoreni i za druge prijedloge, a sve kako bismo došli do najboljeg mogućeg rješenja. Neophodna nam je široka podrška jer ovo sami ne možemo. U dva navrata razgovarali smo i s premijerom te stekli dojam kako i on podržava donošenje naše aktivnosti. Međutim, sve staje u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova", otkrio je naš sugovornik, najavljujući kako će inicijativa Zajednice biti prezentirana i u drugim dijelovima Hrvatske.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zaključio je kako svaki prijedlog treba saslušati i naglasio da jedinice lokalne samouprave, kao i županija, već provode razne mjere, čime potiču ulagače na suradnju.

Zrakoplov Osijek Zajednica povratnika: Država je mnogo napravila u obnovi, ali ne i u oživljavanju gospodarstva Vinko Sabljo INTERVJU Vinko Sabljo: Na povratak treba poticati mlade koji se još nisu skrasili Tuga Tarle Tuga Tarle Iskusna hrvatska diplomatkinja: Za sve koji su otišli iz domovine, povratak je nemoguć. To je iluzija!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.