Delfa Kosić

Upoznajte Hrvaticu koja je proglašena jednim od tri najveća mlada talenta Austrije

Delfa Kosić
Foto: Privatni album
1/3
05.04.2017.
u 09:15

Uvjerena da samo dobrim znanjem njemačkog jezika i obrazovanjem može nešto postići u austrijskom društvu, završila je studij komunikologije, što joj je bila odskočna daska u karijeri

Mlada političarka iz Salzburga Delfa Kosić jedna je od dobitnica međunarodne nagrade Croatian Women of Influence, u kategoriji Leadership & Innovation, koju drugu godinu zaredom dodjeljuje najutjecajnijim Hrvaticama na svijetu Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu. Priznanje joj je uručeno u Zagrebu, u povodu Međunarodnog dana žena. 

Delfa je jedna od ukupno 26 dobitnica iz čak osam zemalja, podijeljenih u dvije kategorije – utjecajne hrvatske žene te buduće liderice, koje su izabrane između ukupno 75 nominiranih pripadnica ljepšeg spola iz cijelog svijeta.

>> Ovo su utjecajne hrvatske žene

Austrijski Hrvati, bez obzira na to jesu li iz Salzburga, Innsbrucka, Bregenza, Linza, Beča, St. Pöltna, Graza, Klagenfurta ili Željeznog, sigurno su ponosni jer je i jednoj angažiranoj mladoj hrvatskoj ženi iz ove alpske zemlje pošlo za rukom postati tako utjecajnom.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam dobitnica ove prestižne nagrade i zaista sam počašćena što sam uopće dobila priliku biti u društvu ovakvih inspirativnih žena koje, svaka na svome području, pokušavaju mijenjati svijet nabolje. Naše društvo treba isticati takve vrijednosti i odavati priznanje ženama koje su uložile mnogo rada i truda u određenim strukama", rekla je mlada političarka iz Salzburga, poznata i po zapaženom društvenom angažmanu na medijskom i kulturnom povezivanju Salzburga i hrvatskih gradova, kao predsjednica Hrvatske medijske udruge "Lijepa naša" te glasnogovornica hrvatske kulturno-umjetničke udruge "Hrvatski san".

Tko je zapravo Delfa Kosić, rođena Papić, koja je u Salzburg došla 1994. kao 11-godišnjakinja? 

Uvjerena da samo dobrim znanjem njemačkog jezika i obrazovanjem može nešto postići u austrijskom društvu, završila je studij komunikologije, što joj je bila odskočna daska u karijeri. 

Danas govori čak pet stranih jezika i cijenjena je u pokrajini Salzburg. Riječ je o ženi koja je kao doseljenica probila led na austrijskoj političkoj sceni, što baš nije jednostavno, i na lokalnim izborima 2014. godine ušla u gradski salzburški parlament kao zastupnica austrijske Narodne stranke (ÖVP). 

Uz aktivan mandat u gradskom parlamentu, direktorica je ogranka žena salzburškog ÖVP-a, čija je članica postala 2012., gdje se zalaže za poboljšanje uloge i položaja pripadnica ljepšeg spola u društvu. Teme kojima se posebno bavi jesu kultura, obrazovanje, kontrola i integracija. 

Do ulaska u salzburški gradski parlament, bila je direktorica najvećeg privatnog Instituta za obrazovanje u Austriji, pri pokrajini Salzburg. 

Čitatelji Večernjeg lista prepoznali su njezin angažman na mnogim kulturno-umjetničkim, gospodarskim i integracijskim projektima i nominirali su je 2010. za Večernjakovu domovnicu, u kategoriji svijeta zabave i spektakla. 

Godinu prije toga austrijski dnevni list "Kurier" proglasio ju je na prestižnom natjecanju za High Potential u Beču, jednim od tri najveća mlada talenta Austrije.

"Put u austrijsku politiku nije bio lagan, no moja iskustva vrlo su slična iskustvima žena u toj profesiji u drugim državama Europe", otkrila nam je nagrađena salzburška Hrvatica. 

Istaknula je kako još uvijek ima hrvatsko državljanstvo i da je, kao strankinja u Austriji, tek ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobila priliku da aktivno sudjeluje u austrijskoj politici.

>> U Austriji uskoro prvi studij hrvatskog jezika: To je lijep dar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije