SAD

Bilateralni sporazum o oporezivanju potpisan u Washingtonu

Foto: Ivan Begg
1/2
08.12.2022.
u 22:01

Sporazum je potpisao dr. sc Marko Primorac, ministar financija RH i g. Jose W. Fernadez, pomoćni tajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom Državnom departmentu

U srijedu, 7. prosinca 2022., potpisan je Bilateralni sporazum o oporezivanju prihoda i dobiti građana Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Ovim sporazumom izbjegava se dvostruko oporezivanje građana i gospodarstvenika ovih dviju prijateljskih zemalja. To je dugo očekivani korak gradnji boljih i snažnijih gospodarskih odnosa, koji će svakako unaprijediti obostranu robnu razmjenu i investicije. Nakon pregovora i dogovora sadržaj sporazuma trebao bi pružiti vidne koristi i prednosti za gospodarstvo, poduzetnike i građane.

Sporazum je potpisao dr. sc Marko Primorac, ministar financija RH i g. Jose W. Fernadez, pomoćni tajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom Državnom departmentu, uz prisutnost veleposlanika obiju zemalja: Pjera Šimunovića i Marka Fleminga, ravnatelja porezne uprave RH Božidara Kutleše te nekoliko diplomatskih dužnosnika. Obje strane izrazile su zadovoljstvo potpisom ovog dokumenta kojem su predvodile višegodišnje rasprave i na koncu završni dogovor.

Ozbiljniji poticaj pokretanja rasprave o dvostrukom oporezivanju bio je kod odlaska Roberta Kohorsta na dužnost američkog veleposlanika u Zagreb, 2018.g. Prije odlaska u Zagreb on se sastao s vodstvom Nacionalne kulturne federacije Hrvata Amerike i Hrvatske bratske zajednice u Americi, kako bi se upoznao s njihovim vezama i potrebama domovine Hrvatske. Kod susreta naglasak je bio na ukidanju viza za hrvatske građane kod dolaska u Sjedinjene Američke Države i ukidanju dvostrukog oporezivanja.

Vize su ukinute a sporazum je pred završnom fazom ratifikacije u američkom Senatu i Saboru RH.

Povodom ovog važnog događaja veleposlanik RH Pjer Šimunović, u srijedu navečer, pripremio je prijem u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu DC, za ministra Primorca i njegove suradnike, predstavnike nekoliko hrvatskih organizacija u Americi i diplomatsko osoblje obiju država. Održani su kratki prigodni govori u znak dobrodošlice i priznanja ovog, sad već povijesnog događaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije