Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Antoneta Alamat Kusijanović – prva Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation

U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne
13. listopada 2017. u 08:42 0 komentara 1243 prikaza
Antoneta Alamat Kusijanović
Foto: Facebook

Redateljica nagrađivanog kratkometražnog igranog filma "U plavetnilo" na rezidenciji Cinéfondation nekoliko će mjeseci razvijati svoj prvi dugometražni igrani film "Murina". Producentica je Zdenka Gold, a glavnu ulogu igra Gracija Filipović. Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja nastavlja na film "U Plavetnilo" i zbiva tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku.

Uvijek zajedno Maria Dugandžić Pašić Hrvatski film koji je srušio američki sustav

Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekoliko mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Ove se godine rezidencija održava u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca. 

Osnovana je 2000. godine i do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta. Selekcija kandidata bazirana je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenutačno razvijaju te na njihovoj motivaciji.

"Cinéfondation je program idealan za fazu u kojoj se nalazi naš projekt. Pripremamo posljednje verzije scenarija prije snimanja. Odličan je osjećaj biti u središtu Pariza s ljudima koji dolaze iz različitih zemalja svijeta i na istom su putu kao i ja. Tim iza ove rezidencije cijele godine 'scouta' mlade redatelje koji pripremaju svoj prvi i drugi dugometražni film, a tijekom četiri mjeseca u Parizu otvaraju nam nevjerojatne prilike. Tako nas povezuju s producentima, posjećujemo vodeće europske festivale gdje prezentiramo naše projekte i, meni najdraži dio, vode nas u privatne posjete muzejima. Ovo je rezidencija koja svakako stavlja projekt na radar, a redateljima daje potpunu logističku i emotivnu podršku u pripremi svog prvijenca", izjavila je Antoneta Alamat Kusijanović. 

Uz nju na rezidenciji sudjeluje još petero mladih redateljica i redatelja iz Libanona (Mounia Akl), Izraela (Sharon Angelhart), Kolumbije (Juan Sebastian Mesa), Rumunjske (Teodora Ana Mihai) i Kambodže (Kavich Neang). Inače, na istoj je rezidenciji prije tri godine s projektom Saulov sin, koji je tada bio u razvoju, sudjelovao i mađarski redatelj László Nemes koji je upravo za taj film prošle godine nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. 

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Sa scenaristicom Christinom Lazaridi trenutačno radi na svom prvom dugometražnom filmu Murina, u čijem je središtu hrvatska obitelj koja lutajući otokom otkriva skriveno nasilje koje postoji među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom. Antoneta je magistrirala filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Slavko Vorkapić Slavko Vorkapić Kako je Hrvat osvojio Hollywood još 1921. godine Harmonius Tomo Ivkić Našičanin iz Beča na zanimljiv se način odlučio boriti protiv droge Orašje ORAŠJE Pogledajte party nakon otvorenja 22. Dana hrvatskog filma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.