Riječanka u Los Angelesu

'Živim američki san, ali vratit ću se kući'

Maja Kereš
Foto: Joanna Paciorek
1/2
07.09.2016.
u 12:17

U Sjedinjene Američke Države otišla je prije četiri godine, a danas radi s megazvijezdama

Za ljubav Maje Kereš prema plesu zaslužna je njezina baka, a danas ovu 29-godišnjakinju motiviraju ljudi koji idu za svojom srećom. Taj moto ju je prvo odveo u New York, a zatim prema Los Angelesu, u kojem već četiri godine nastupa s megazvijezdama poput Fergie i Roba Thomasa.

"U obitelji nitko nije plesač niti se itko bavio glazbom", ističe naša sugovornica čiji put do uspjeha nije bio nimalo lak, no znatiželjom je prevladala sve prepreke.

"Oduvijek sam bila gladna plesnog znanja te bih s nekolicinom istomišljenica putovala Europom po seminarima. Primili su me na Broadway Dance Center u New Yorku i nakon toga je počela moja avantura".

Posao sa zvijezdama je, kaže, težak, no na kraju ima samo riječi hvale.

"Setovi su različiti i svaka priča je posebna. Uvijek naučim nešto novo. Sve olakšava odličan tretman koji plesači imaju u Americi. Razlike u odnosu na Hrvatsku najuočljivije su u pristupu. Tamo je pravilo da su sve probe plaćene pa čak i isprobavanje kostima. U domovini se još uvijek čude što trebamo probu", opisuje Maja i priznaje kako za hrvatsku scenu ima nade jer se sve više koreografa zalaže za pravednije honorare.

"Mislim da se kod nas još uvijek ne može živjeti od ovog zanimanja. Plesne predstave već su druga priča i jako mi je drago što su zaživjeli mjuzikli", tvrdi naša sugovornica.

"U domovini bi svi htjeli imati odličan proizvod, a da u njega ne ulože puno. U Americi su spremni potrošiti više od predviđenog budžeta da bi sve izgledalo savršeno".

U New Yorku je već nakon mjesec dana boravka dobila prvi posao. Plesači su tamo traženi.

"Prepoznatljiva sam po izgledu pa me zovu plesačicom iz Hrvatske sa super bob frizurom", smije se.

Najveću podršku u svemu što radi pruža joj dečko biciklist Mislav Mironović.

"Vjeruje u mene, čak i onda kad sama nisam sigurna", kaže Maja i dodaje da ih njezini plesni angažmani neće razdvojiti.

"On putuje u sve gradove u kojima nastupam. Freelancer je pa nije vezan za jedno mjesto". 

Ipak, bez obzira na to što živi američki san, naša sugovornica sanja o povratku kući.

"Kad utažim glad za plesom vratit ću se u Rijeku i raditi kao učiteljica koja će svoje svjetsko iskustvo prenositi mladima".

Komentara 6

DU
Deleted user
13:53 07.09.2016.

u hrvatskoj su svi zaljubljeni u ples.

ST
strsljen2013
13:38 07.09.2016.

Samo ti ostani u svom snu i nemoj se vraćati u naš.

GE
geez
13:17 07.09.2016.

whatever

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije