Potomci hrvatskih iseljenika

Žele ostati u Hrvatskoj! Ovdje su brojne mogućnosti za jako dobar život

Potomci iseljenika
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
16.12.2016.
u 13:00

Alicia Marianna Sabo Vegas, koja je hrvatsko državljanstvo dobila prije nekoliko tjedana, a obiteljske korijene vuče iz Slavonije, naglašava važnost projekta učenja hrvatskog jezika

Kako zatražiti hrvatsko državljanstvo, ishoditi osobne dokumente, registrirati vozilo, riješiti priznavanje inozemne svjedodžbe ili diplome, samo su neke od tema o kojima su jučer razgovarali polaznici Tečaja hrvatskog jezika sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tom prilikom potomci druge, treće i četvrte generacije hrvatskih iseljenika iz Australije, Argentine, Venezuele, Čilea, Bolivije i Perua ujedno su poručili kako žele trajno ostati u domovini svojih predaka.

"U Australiji je lijepo i dobro živjeti, no jedino se u Hrvatskoj osjećam kao kod kuće. Inženjer sam građevine, stoga vjerujem kako mi pronalazak posla ovdje neće biti problem", rekao je Josip Šutalo.

Psihologinja Carolina Pia Garcia Johnson iz Čilea također dijeli želje svog kolege.

"O Hrvatskoj su mi, dok sam bila dijete, pričali baka i djed. No, zaljubila sam se u domovinu tek kad sam došla živjeti ovdje. Već imam dosta prijatelja, sviram u bendu koji smo osnovali, a padeži su mi bili i ostali najveći problem", istaknula je naša sugovornica.

Alicia Marianna Sabo Vegas, koja je hrvatsko državljanstvo dobila prije nekoliko tjedana, a obiteljske korijene vuče iz Slavonije, naglašava važnost projekta učenja hrvatskog jezika.

"Jezik je najvažniji. Sa znanjem hrvatskog, iako ne živiš u domovini, možeš trajno biti vezan uz sve što se događa ovdje. Nadam se da ću ostati u Hrvatskoj jer ona pruža brojne mogućnosti za jako dobar život", otkrila je ova Hrvatica iz Venezuele.

Andres Mauricio Munoz Gonzales sa suprugom je već počeo novi život u domovini svojih predaka koji su u Boliviju došli s otoka Brača.

"Administracija ponekad zna biti problem, posebno za nas koji ne razumijemo hrvatski jezik. No, sve smo riješili. Upisao sam i poslijediplomski studij grafičkog dizajna u Zagrebu. Polako sve dolazi na svoje mjesto. Od Ureda očekujem da nam pomogne i oko procedura vezanih uz zapošljavanje", priznao je naš sugovornik.

Državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je kako ga veseli što potomci hrvatskih iseljenika žele ostati u domovini svojih predaka.

"To pokazuje da naš program postiže svoj cilj. Ima još dosta prepreka za njihov povratak, no isto tako ima i prostora za poboljšanje. Zato smo ove godine omogućili dodatne semestre za usavršavanje hrvatskog jezika, riješili boravišne dozvole, a u tijeku je dobivanje zdravstvenog osiguranja za naše stipendiste. Vjerujem da će Hrvatska uistinu postati zemlja dolaska i ostanka, a ne odlaska", zaključio je Milas.

Projekt učenja hrvatskoga jezika provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Za akademsku godinu 2016./2017. ukupno je odobreno 155 stipendija. Među dodijeljenim naknadama 11 ih je za internetsko učenje. 

Komentara 31

DU
Deleted user
07:42 17.12.2016.

Gospodo nisu svi negativci i neradnici kao 90% komentatora. Treba znati pa vidjeti i neke pozitivne stvari u Hrvatskoj a nije da ih nema.

KA
kapunjohan
22:46 16.12.2016.

Može se živjeti u Hrvatskoj ali treba pooštriti odnos do političara čiji uspjeh se mora mijeriti sa poštenjem i učinkovitošću fržavne administracije, koja često koči ljude i stvara nezadovoljstvo.Osim toga evropa i Amerika bi morale razumjeti da je naselčjena i gospodarski jaka Hrvatska i u njihovom interesu , dijeca naših iseljenika su dobro došla . Demografski Hrvatsku nije moguće obnoviti naravnim prirastom, brz oporavak je moguć samo povratkom iseljenih.

NE
Neutralac
23:00 16.12.2016.

Ovi koji komentiraju gluposti su i sami takvi. Trebali bismo biti ponosni da se bilo tko hoce i doseliti ovamo... a time i donijeti svezu krv, nova iskustva, jezik itd.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije