Croatia Essen

Za hrvatsko ime ruku je podigao i Srbin

Croatia Essen
Foto: Sveto ime Croatia
01.09.2016.
u 11:36

No, članovi i simpatizeri odlučuju da im je dosta tog imena i 1989. klub nazivaju "Kroacija"

Poznati hrvatski svećenik i politički emigrant Franjo Lodeta 6. siječnja 1968. godine osniva nogometni klub kojem daje ime Sloga. 

Momčad, utemeljena u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Essenu, na početku svog djelovanja nije nastupala u gradskim ili regionalnim nogometnim ligama. 

Stvorena je kako bi naši ljudi isključivo međusobno igrali nogomet. U većini slučajeva to su bili članovi Hrvatskog oslobodilačkog pokreta.

"Najprije smo se molili Bogu, a zatim smo odlazili na ledinu i pričali o tome kako se vratiti u domovinu. Nogomet smo igrali sve dok nam nisu pukla pluća", piše u službenom zapisniku hrvatske župe u Essenu. 

Iz nepoznatih razloga klub mijenja ime u NK Jugoslavija s kojim nastupa osamdesetih godina. 

No, članovi i simpatizeri odlučuju da im je dosta tog imena i 1989. klub nazivaju "Kroacija". 

Zanimljivo je istaknuti kako je na spomenutom javnom sastanku kao član kluba bio prisutan i jedan Srbin koji je glasovao za taj prijedlog.

Za prvog predsjednika izabran je Marko Andjelović, nakon nekoliko godina naslijedio ga je Pero Barać, a njega je Franjo Vranković. 

Uz natjecanje u Kreis ligi A momčad redovito nastupa na turnirima hrvatskih nogometnih klubova.

Svake godine posljednjeg vikenda u lipnju Croatia je domaćin tradicionalnog gradskog turnira u malom nogometu - Essener Friends Cup. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije